W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres Obowiązków

Do zakresu działania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  1. sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz działalnością w zakresie żywienia zbiorowego;
  2. sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  3. nadzór nad jakością żywności - ocena zgodności z wymaganiami zdrowotnymi żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu na terenie działania Powiatowej Stacji, a także materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
  4. pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu oraz prowadzenie odpowiedniej dokumentacji w tym zakresie;
  5. przeprowadzanie granicznych kontroli żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw trzecich lub wywożonych z terytorium Unii Europejskiej, w tym prowadzenie działań w systemach informatycznych;
  6. ocena systemów kontroli wewnętrznej w zakładach produkcji i obrotu żywnością, w tym ocena realizacji zasad GHP/GMP oraz zasad systemu HACCP;
  7. prowadzenie rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  8. ocena jakości żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego, w tym w placówkach nauczania i wychowania, wydawanie opinii;
  9. udział w opiniowaniu projektów technologicznych i odbiorach zakładów produkcji i obrotu środkami spożywczymi;
  10. uczestniczenie w dochodzeniach epidemiologicznych, opracowywaniu ognisk epidemicznych przenoszonych drogą pokarmową;
  11. realizacja zadań w ramach systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: RASFF/AAC/FN;
  12. sporządzanie sprawozdań z działalności, wyników kontroli w ramach nadzoru nad obiektami oraz analiza danych;
  13. upowszechnianie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności, inne działania prozdrowotne w ramach programów edukacyjnych;
  14. wykonywanie innych zadań wynikających z przepisów szczególnych.

 

{"register":{"columns":[]}}