Komunikat nr 5 z 2025r
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nowej Soli z dnia 5 czerwca 2025 r. w sprawie jakości wody do spożycia pochodzącej z indywidualnego ujęcia wody Chalkos Yacht Club Lubiatów 54, 67-410 Sława (gm. Sława, pow. wschowski) zaopatrującego ww. obiekt
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli, na podstawie sprawozdania z badań próbki wody pobranej w dniu 3 czerwca 2025 r. z sieci indywidualnego ujęcia wody zaopatrującego obiekt Chalkos Yacht Club, Lubiatów 54, 67-410 Sława, informuje, że jakość wody uległa pogorszeniu pod względem bakteriologicznym i nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na obecność pojedynczych bakterii grupy coli.
Woda jest więc warunkowo przydatna do spożycia, po jej uprzednim przegotowaniu.
W związku z powyższym woda do celów konsumpcyjnych, tj. do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw i owoców, do produkcji żywności, a także do mycia zębów, kąpieli noworodków i małych dzieci - produkowana przez indywidualne ujęcie wody Chalkos Yacht Club w Lubiatowie powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością należy gotować przez minimum 2 minuty.
Administrator wodociągu został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.
W przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody.
Powyższe informacje obowiązują do czasu odwołania
Materiały
Komunikat nr 5 ujęcie Chalkos w LubiatowieKomunikat_nr_5_ujęcie_Chalkos_w__Lubiatowie.jpg 1.20MB
- Ostatnia modyfikacja:
- 05.06.2025 13:22 Mateusz Bodak
- Pierwsza publikacja:
- 05.06.2025 13:22 Mateusz Bodak