W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

ABC zbieracza grzybów

Grzyb

POZNAJ GRZYBY UNIKNIESZ ZATRUCIA

Lato, wakacje, urlopy sprzyjają wycieczkom do lasu, a ponieważ w lasach pojawiły się pierwsze grzyby, wielu z nas rusza na grzybobranie.

Pamiętajmy jednak, że zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia. Jeśli chcemy uniknąć zatrucia grzybami udając się na grzybobranie należy kierować się poniższymi zasadami:

  1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
  2. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz, a najlepiej skonsultuj zbiory z grzyboznawcą.
  3. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
  4. Grzyby zbieraj do wiklinowego koszyka/łubianki.
  5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
  6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
  7. Unikaj zbyt małych/młodych grzybów!
  8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
  9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy.
  10. Nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
  11. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

 

Zatrucia grzybami !!!

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty.

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Leczenie

Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.

Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Spożywanie grzybów

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Sprzedaż grzybów

1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

2. Zakłady żywienia zbiorowego mogą używać do przygotowywania potraw grzybów, o których mowa w ust. 1, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest.

Brak posiadania atestu przez właścicieli restauracji oraz osoby wprowadzające grzyby suszone i świeże do obrotu, skutkuje nałożeniem mandatu w wysokości 500 zł.

 

Grzyboznawca PSSE Nowy Targ

 

Grzyby-instrukcja

Materiały

Obwieszczenie w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
D20201048.pdf 0.38MB
Ulotka grzyby
Ulotka​_grzyby.pdf 0.58MB
https://grzybyjadalne.wordpress.com/
{"register":{"columns":[]}}