W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania i kompetencje

Zadania Powiatowej Stacji:
1. Sprawowanie nadzoru nad warunkami:
     a) higieny środowiska,
     b) higieny pracy w zakładach pracy,
     c) higieny procesów nauczania i wychowania,
     d) higieny wypoczynku i rekreacji,
     e) zdrowotnymi żywności, żywienia oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością
         i kosmetykami,
      f) higieniczno - sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia,
         w których są udzielane świadczenia zdrowotne;
2. Wykonywanie czynności kontrolnych;
3. Prowadzenie działalności przeciwepidemicznej;
4. Prowadzenie spraw w zakresie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego;
5. Inicjowanie, organizowanie, koordynowanie, prowadzenie i nadzorowanie działań w zakresie oświaty
    zdrowotnej i promocji zdrowia;
6. Opracowywanie ocen i analiz epidemiologicznych oraz stanu higieniczno-sanitarnego;
7. Opracowywanie ocen i analiz środowiskowych warunkujących zdrowie ludności;
8. Prowadzenie postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego;
9. Przygotowywanie wniosków o ukaranie w sprawach o wykroczenia;
10. Przygotowywanie spraw związanych z wszczęciem i prowadzeniem dochodzenia oraz wnoszenie
      i popieranie oskarżenia w postępowaniu uproszczonym według odrębnych przepisów;
11. Opracowywanie projektów planów pracy oraz sprawozdań z działalności Powiatowej Stacji;
12. Prowadzenie spraw z zakresu statystyki publicznej;
13. Prowadzenie spraw pracowniczych, ekonomiczno-administracyjnych oraz finansowych Powiatowej Stacji;
14. Wykonywanie innych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wynikających z ustaw
      i przepisów wykonawczych.

Kompetencje:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Obornikach w związku z wykonywaną kontrolą ma prawo:
1. Wstępu na terenie miast i wsi do:
- zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń i urządzeń wchodzących w ich skład,
- obiektów użyteczności publicznej, obiektów handlowych, ogrodów działkowych
   i nieruchomościoraz wszystkich pomieszczeń wchodzących w ich skład,
- środków transportu i obiektów z nimi związanych,
- obiektów będących w trakcie budowy;
2. Żądania pisemnych lub ustnych informacji oraz wzywania i przesłuchiwania osób;
3. Żądania okazania dokumentów i udostępnienia wszelkich danych;
4. Pobierania próbek do badań laboratoryjnych;
5. Wstępu do mieszkań w razie podejrzenia lub stwierdzenia choroby zakaźnej, zagrożenia zdrowia czynnikami
    środowiskowymi, a także jeżeli w mieszkaniu jest lub ma być prowadzona działalność produkcyjna
    lub usługowa;
6. Nakazać w drodze decyzji usunięcie stwierdzonych naruszeń, wymagań higienicznych i zdrowotnych;
7. Unieruchomić zakład pracy lub jego część, zamknąć obiekt użyteczności publicznej, wyłączyć z eksploatacji
    środek transportu, wycofać z obrotu środek spożywczy, przedmiot użytku, kosmetyk lub inny wyrób
    mogący mieć wpływ na zdrowie ludzi albo podjąć lub zaprzestać innych działań, jeżeli naruszenie
    wymagań higienicznych i zdrowotnych, spowodowało bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia;
8. Zlikwidować hodowlę lub chów zwierząt,;
9. Do kontroli zgodności budowanych obiektów z wymaganiami higienicznymi i zdrowotnymi, określonymi
     w obowiązujących przepisach;
10. Zgłoszenie sprzeciwu przeciwko uruchomieniu wybudowanego lub przebudowanego zakładu pracy
      lub innego obiektu budowlanego, wprowadzeniu nowych technologii, dopuszczeniu do obrotu
      materiałów stosowanych w budownictwie lub innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie
      ludzi – jeżeli w toku wykonywanych czynności stwierdzi, że z powodu nie uwzględnienia wymagań
      higienicznych i zdrowotnych określonych w obowiązujących przepisach mogłoby nastąpić życia
      lub zdrowia ludzi;
11. Do zabezpieczenia pomieszczeń, środków transportu, maszyn i innych urządzeń, środków spożywczych,
      przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością kosmetyków
      i innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludności.

Powyższe zadania, kompetencje i uprawnienia wynikają z ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej z dnia 14 marca 1985 r. (Dz. U. z 2021 r. poz. 195 ze zm.)

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
09.06.2021 09:41 Oliwia Kasprzycka
Wytwarzający/ Odpowiadający:
PSSE Oborniki
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zadania i kompetencje 8.0 31.10.2022 09:35 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 7.0 25.08.2022 09:57 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 6.0 25.08.2022 09:54 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 5.0 25.08.2022 09:51 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 4.0 25.08.2022 09:46 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 3.0 18.08.2022 09:05 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 2.0 18.08.2022 09:04 Oliwia Kasprzycka
Zadania i kompetencje 1.0 09.06.2021 09:41 Oliwia Kasprzycka

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}