W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne wakacje #latozsanepidem Sierpniowe warzywa

16.08.2023

warzywa

Warzywa należą do produktów sezonowych czyli takich, które występują w określonych miesiącach roku. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze jest, aby spożywać je w ich naturalnym okresie występowania. Sięgając po warzywa sezonowe możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, a także smakowe i zapachowe.

Warzywa powinny być stale obecne w naszej codziennej diecie. Produkty te stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika, naturalnych przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Badania potwierdzają, że im więcej ich jemy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Latem wyzwanie, jakim jest włączenie warzyw do każdego posiłku, staje się łatwe i przyjemne. Na kolorowym letnim talerzu nie powinno zabraknąć różnokolorowych warzyw zielonych takich jak brokuł, kalafior, różnych odmian kapusty, kalarepy czy czerwonych takich jak pomidory i papryka.

Po jakie warzywa warto sięgnąć w sieprniu ?

  • Brokuły podobnie jak inne warzywa krzyżowe, występują w sierpniu. Brokuły, kalafiory, kalarepy, kapusty, należą do warzyw bogatych w składniki biologicznie czynne. W brokułach znajdują się liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. Należą do nich m.in. glukozynolany i flawonoidy. Brokuły są istotnym warzywem w profilaktyce chorób nowotworowych. Są także dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.
  • Pomidory to cenne warzywa o wysokiej wartości odżywczej, wykorzystywane wszechstronnie: na surowo oraz jako składnik past, sosów, ketchupu i soków. Pomidory znane są przede wszystkim jako źródło likopenu, ale zawierają także inne substancje o charakterze antyoksydacyjnym, takie jak: witamina C, witamina E, fenole, flawonoidy i antocyjany. To właśnie likopen w dużej mierze decyduje o zdrowotnych właściwościach pomidorów i  jest odpowiedzialny za ich czerwoną barwę. Korzystne właściwości likopenu podkreślane są w aspekcie m.in. profilaktyki chorób nowotworowych.

Porady praktyczne na sierpień:

  • spożywaj różnorodne warzywa – warto korzystać z bogactwa barw i smaków,
  • często spożywaj warzywa krzyżowe takie jak brokuły, kalafiory, kapusty, kalarepy, zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,
  • często sięgaj po pomidory oraz przetwory z pomidorów, zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia,
  • kupuj lokalnie, odwiedź najbliższy targ lub bazar.

 

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Grafika: https://salaterka.pl/warzywa-owoce-sezonowe-sierpniu/

 

{"register":{"columns":[]}}