W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#JesieńNaTalerzu - ziemniak

30.10.2023

Na obrazku widoczna jest grafika promująca ziemniaki. Tytuł "Ziemniak" poniżej niego znajduje się hashtag "#JesieńNaTalerzu". Po prawej stronie obrazka widać fotografię ziemniaków zawiniętych w lniany worek oraz fragment innych ziemniaków. W prawym górnym rogu umieszczony jest logo z napisem "PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA" wraz z herbem na białym tle.

Jesień to czas, gdy na naszych stołach królują sezonowe warzywa. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje ziemniak. Często postrzegany jako skromny dodatek do posiłków, jest w rzeczywistości fundamentem diety polskiej kultury żywieniowej.

Jak ziemniak trafił na polskie stoły?

Do Europy trafił w drugiej połowie XVI wieku za sprawą Hiszpanów i początkowo był traktowany jako roślina ozdobna, a także jako lekarstwo. Dopiero w XVIII wieku znalazł zastosowanie kulinarne i stopniowo jego uprawa stawała się coraz bardziej powszechna, a ziemniak stał się podstawowym pożywieniem ludzi ubogich.

Właściwości odżywcze ziemniaka.

Ziemniak to źródło wielu cennych składników odżywczych.

  • Składniki odżywcze

Zawiera witaminy, takie jak witamina C i B6, oraz minerały, w tym potas i magnez. Oprócz tego dostarcza błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia naszego układu pokarmowego.

  • Wartość energetyczna

Chociaż ziemniaki są bogate w węglowodany, nie są kaloryczne, o ile nie smażymy ich na głębokim tłuszczu. Ich wartość energetyczna jest znacznie niższa w porównaniu z innymi produktami bogatymi w węglowodany, jak np. makaron czy ryż. Kluczowe jest, odpowiednie przygotowanie ziemniaków oraz świadomy wybór dodatków.

Jak dodatkowo obniżyć kaloryczność ziemniaków??

Mało kto wie, że istnieje jeszcze jeden – dość zaskakujący – sposób, aby obniżyć kaloryczność ziemniaków, polegający na ich schłodzeniu. W ziemniakach znajduje się znaczna ilość skrobi, która pod wpływem obróbki termicznej zaczyna kleikować dzięki czemu jest całkowicie i szybko trawiona. Jeżeli ziemniaki po ugotowaniu szybko schłodzimy, np. wstawiając je do lodówki, to zawarta w nich skrobia ulegnie retrogradacji i obniży się jej strawność, a więc przejdzie w formę skrobi opornej. Ze skrobi w takiej formie nasz organizm nie jest w stanie pozyskać energii, gdyż jest ona oporna na działanie enzymów trawiennych.

Przepisy na jesienne dania

  1. Ziemniaki w mundurkach - idealne do pieczenia z ziołami i czosnkiem.

  2. Placki ziemniaczane - klasyczne danie, które zawsze cieszy podniebienie.

  3. Zupa ziemniaczana - ciepła, sycąca i idealna na chłodne dni.

  4. Zapiekanka ziemniaczana (przy czym pamiętajmy o ograniczaniu dodatku tłuszczu) – z dodatkiem cebuli, czosnku oraz ziół przyprawowych. Przykładem takiej potrawy mogą być ziemniaki „Gratin dauphinois”.

Podsumowanie

Ziemniak to nie tylko składnik wielu tradycyjnych polskich potraw, ale też źródło wielu cennych składników odżywczych. Jesień to idealny czas, by docenić ten wszechstronny produkt i włączyć go do naszej diety. Nie dajmy się zwieść mitom i korzystajmy z dobrodziejstw, które oferuje nam natura w postaci ziemniaka. Skosztujcie jesiennych dań i cieszcie się smakiem ziemniaka na różne sposoby!

 

Źródło:

https://ncez.pzh.gov.pl/

{"register":{"columns":[]}}