W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon Grzybowy

07.11.2020

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W PYRZYCACH INFORMUJE IŻ MOŻLIWE JEST UZYSKANIE  BEZPŁATNYCH PORAD W ZAKRESIE IDENTYFIKACJI  GRZYBÓW ORAZ UZYSKANIA ATESTU NA ŚWIEŻE GRZYBY

Atest na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach ul. Młodych techników 5a, 74-200 Pyrzyce po uprzednim kontakcie telefonicznym

Klasyfikacji będą poddane grzyby tylko, gdy zostaną dostarczone w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości, posegregowane  umieszczone w  przewiewnych pojemnikach np. koszach.

GRZYBY DOSTARCZONE W  POSTACI SUSZONEJ, ZAMARYNOWANEJ LUB PRZECHOWYWANE W TOREBKACH FOLIOWYCH NIE ZOSTANĄ PODDANE OCENIE.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. nr 115, poz. 672), zmienionym przez  rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 02 lipca 2018 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2018 r. poz. 1281) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

{"register":{"columns":[]}}