W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Stanowisko Pracy ds. Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku

Stanowisko pracy ds. Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Barbara Skrzypczak
Alicja Jakubów
Bożena Caryk
Karolia Paluch

e-mail: hz.psse.pyrzyce@sanepid.gov.pl

Do zadań Stanowiska Pracy ds. Higieny Żywności, Żywienia i  Przedmiotów Użytku należy:   

  • kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, obrotu i jakości  zdrowotnej środków spożywczych, kosmetyków, używek oraz przedmiotów użytku   mających wpływ na zdrowie człowieka;
  • kontrola procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym dla ochrony zdrowia ludzkiego.

Zadania swoje Stanowisko realizuje przez:

  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze, używki i przedmioty użytku oraz nad środkami transportu, służącymi do przewozu żywności;
  • wydawanie postanowień zabezpieczających środki spożywcze w przypadkach   uzasadnionego podejrzenia, co do zdrowotnej jakości tych środków, do czasu  przeprowadzenia potrzebnych badań;
  • nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów;
  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną;
  • udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
  •  pobieranie prób środków spożywczych i przedmiotów użytku zgodnie z ustalonym  planem;
  • prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego w zakresie zagadnień dot. higieny żywienia, żywności i przedmiotów użytku i kosmetyków;
  • udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych obiektów;
  • opracowanie materiałów dotyczących stanu sanitarnego oraz informacji do jednostek  gospodarczych;
  • ocenę działania służb kontroli wewnętrznej z zakładach żywienia, żywności i przedmiotów użytku oraz ocena i analiza systemu GHP, GMP, HACCP;
  • nadzór sanitarny nad handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami okolicznościowymi:
  • działania w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF);
  • opiniowanie i nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w obiektach  szkolnych;
  • nadzór nad nową żywnością, w tym GMO.
{"register":{"columns":[]}}