W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć w Święta?

21.12.2023

Zatrucia_pokarmowe_jak_ich_uniknąć_w_święta

W natłoku przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia łatwo zapomnieć o podstawowych zasadach zapobiegania zatruciom pokarmowym. Najskuteczniejszym i najprostszym sposobem jest przestrzeganie zasad higieny oraz zachowywanie prawidłowych warunków sanitarnych podczas przygotowywania i przechowywania żywności.

Poniżej  przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą uniknąć zatrucia pokarmowego, a uczestnikom rodzinnych spotkań pozwolą cieszyć się niezapomnianymi chwilami w tym wyjątkowym czasie,

  • Dokładnie myj ręce ciepłą wodą z mydłem;
  • Myj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności;
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
  • Kupuj żywność ze sprawdzonego i wiarygodnego źródła. Stosuj się do instrukcji umieszczonej na opakowaniu „przechowywać w lodówce/ zamrażarce” i nie używaj produktów po upływie daty przydatności do spożycia;
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą żywność bez widocznych oznak uszkodzenia, pleśni czy gnicia;
  • Myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą;
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, najlepiej podpisuj lub etykietuj pojemniki;
  • Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym żywność szybciej psuje się. Dotyczy to szczególnie produktów i potraw z surowego mięsa, drobiu, ryb, owoców morza, jaj, surowego mleka oraz soczystych owoców i warzyw;
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej;
  • Unikaj niedogotowanej żywności. Prawidłowa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych drobnoustrojów;
  • Nie odgrzewaj tego samego jedzenia kilkakrotnie i nie łącz go ze świeżą żywnością;
  • Pamiętaj, że ugotowana żywność może znajdować się w temperaturze pokojowej do kilku godzin;
  • Żywność, której nie zjesz, możesz zamrozić w jak najkrótszym czasie. Opisz pojemniki umieszczając na nich datę zamrożenia;
  • Nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności;
  • Nie zjadaj resztek potraw, co do których nie masz pewności, jak długo były przechowywane i w jakich warunkach. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do wyglądu i zapachu, najlepiej wyrzuć zepsute jedzenie.

 

Źródła:

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-zalezy-rowniez-od-ciebie/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety

https://www.cdc.gov/foodsafety/food-poisoning.html

{"register":{"columns":[]}}