W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność podczas upałów - #latozsanepidem

05.07.2023

Żywność_podczas_upałów

Co jeść w upały? Odpowiednia dieta i nawodnienie

Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla procesu regulacji temperatury w organizmie. Stąd tak często podkreśla się, że nawodnienie to absolutna podstawa zdrowia, szczególnie latem. Zaleca się, by mężczyźni wypijali średnio 3,7 litrów płynów dziennie, wliczając w to inne napoje oraz wodę zawartą w pożywieniu. Kobiety, natomiast, powinny wypijać 2,7 litrów płynów. Jeśli jednak podczas upałów przebywamy w pomieszczeniu nieklimatyzowanym lub na zewnątrz, warto wziąć pod uwagę, że będziemy potrzebować więcej wody.

Nawadniające produkty

To, ile wody należy spożywać zależy również od spożywanego pokarmu. Im więcej zjemy, tym więcej płynów powinniśmy wypić. Jednak latem nasza dieta w naturalny sposób bardziej obfituje w świeże warzywa i owoce, co pomaga spełnić dzienne zapotrzebowanie na wodę. Które produkty zatem warto włączać do codziennej diety w upały?

  • koktajle owocowe,
  • chłodniki, zupy, kremy,
  • owoce jagodowe,
  • sałatki,
  • warzywa liściaste,
  • arbuz,
  • jogurt.

Pokarmy, które wspomagają ochronę przed promieniami UV

Likopen to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnym barwnikiem roślin. Jest również silnym antyoksydantem i ma działanie ochronne na skórę. Podobnie jest z Beta-karoten, zwanym również prowitaminą A. Zarówno beta-karoten jak i likopen przyczyniają się do długotrwałej ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV. Najbogatsze źródła to:

  • pomidory,
  • marchew,
  • natka pietruszki,
  • szpinak,
  • bataty,
  • morele,
  • brzoskwinie.

Zarówno beta-karoten jak i likopen należą do grupy karotenoidów, które mogą się przyczyniać do długotrwałej ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo, spożywanie produktów bogatych w te przeciwutleniacze poprawiają wygląd i zdrowie skóry.

Bezpieczeństwo żywności

Latem wysoka temperatura otoczenia może niekorzystnie wpływać na bezpieczeństwo źle przechowywanej żywności. Jeżeli środki spożywcze wymagają szczególnych warunków przechowywania lub warunków użycia, należy stosować się do wytycznych producenta. Zamrażanie to dobry sposób na przedłużenie trwałości żywności. Pamiętajmy jednak, że raz rozmrożonych produktów – szczególnie surowych – nie można zamrażać powtórnie. Jak zadbać o to by żywność była bezpieczniejsza nie tylko latem, ale przez cały rok?

  • kupuj żywność w miejscach, gdzie jest właściwie przechowywana,
  • właściwie transportuj żywność,
  • stosuj zasadę pierwsze weszło – pierwsze wyszło, tzw. FIFO,
  • przechowuj żywność w odpowiednich warunkach,
  • korzystaj właściwie z lodówki,
  • zamrażaj nadmiar żywności,

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa żywności można uzyskać na stronie https://www.gov.pl/web/gis/goraco-uwazaj-na-swoj-posilek

{"register":{"columns":[]}}