W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kupujmy suszone grzyby z atestem!

18.12.2023

Świątecznego charakteru daniom bożonarodzeniowym nadają suszone grzyby, z których przygotowujemy bigos, uszka, pierogi, śledzie czy zupę grzybową. Grzyby suszone sprzedawane w handlu muszą mieć atest grzyboznawcy. Aby uniknąć ryzyka spożycia niejadalnych gatunków grzybów, należy zachować ostrożność przy ich zakupie.

Podgrzybek świeży

Na opakowaniu grzybów suszonych powinny znaleźć się informacje takie jak:

  • nazwa produktu (w tym nazwa łacińska)
  • sposób przetworzenia (grzyby suszone, krojone)
  • sposób przechowywania
  • data ważności
  • nazwa producenta
  • nr atestu
  • informacja o kontroli grzyboznawcy.

Ostrożność należy zachować podczas kupowania suszonych grzybówod osób prywatnych.

W czasie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia wszystko wokół staje się wyjątkowe, sprawmy by były one bezpieczne, kierując się zdrowym rozsądkiem.

{"register":{"columns":[]}}