Porady klasyfikatora grzybów
05.09.2025
Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sandomierzu udzielają porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów:
- poniedziałek - piątek w godz. od 7:25 do 9:00 i od 14:00 do 15:00
WAŻNE:
- do oceny grzybów należy przynosić całe, dobrze wykształcone owocniki (kapelusz oraz trzon)
- oceniane są tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych
- do oceny należy przynosić grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10 °C
- nie podlegają ocenie grzyby zapleśniałe, nasączone wodą
- nie polegają ocenie grzyby przetworzone
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237 ze zm.).