W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Porady klasyfikatora grzybów

05.09.2025

grzyb

Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sandomierzu udzielają porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów:

 

  • poniedziałek - piątek w godz. od 7:25 do 9:00 i od 14:00 do 15:00

 

WAŻNE:

  • do oceny grzybów należy przynosić całe, dobrze wykształcone owocniki (kapelusz oraz trzon)
  • oceniane są tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych
  • do oceny należy przynosić grzyby świeże, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10 °C
  • nie podlegają ocenie grzyby zapleśniałe, nasączone wodą
  • nie polegają ocenie grzyby przetworzone

 

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237 ze zm.).

{"register":{"columns":[]}}