W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady pobierania i transportu próbek żywności do badań mikrobiologicznych

Instrukcja jest skierowania do osób samodzielnie pobierających i dostarczających próbki żywości do Laboratorium i jest zgodna z wytycznymi normy PN-EN ISO 7218:2008+A1:2013-10 „Mikrobiologia żywności i pasz. Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych”.

Pobieranie próbek

  1. Pobieranie próbek powinno być wykonane przez osobę zdrową, niecierpiącą na chorobę zakaźną.
  2. Próbki do badań laboratoryjnych należy pobierać z zachowaniem wszelkich zasad higieny, w warunkach uniemożliwiających ich zanieczyszczenie i nie mających wpływu na zmianę ich właściwości.
  3. W przypadku konieczności korzystania ze sprzętu pomocniczego (tj. łyżka, pipeta, pęseta), sprzęt taki powinien być czysty (najlepiej jałowy), suchy i bezwonny, powinien mieć gładką powierzchnię, wolną od szczelin i zarysowań.
  4. Torebki / pojemniki na próbki powinny być jałowe, jednorazowego użytku, szczelne, suche, bezwonne, wyprodukowane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Torebka / pojemnik na próbkę powinien być otwarty tylko i wyłącznie na czas pozwalający na przeniesienie próbki, a następnie niezwłocznie zamknięty. Ponadto powinien być napełniony w 3/4 swojej pojemności, aby zminimalizować ryzyko wycieku oraz umożliwić wymieszanie próbki przed przygotowaniem reprezentatywnej odważki do badania.
    Jałowe torebki można otrzymać w siedzibie PSSE w Skierniewicach.
  5. Próbki mogą być pobrane i dostarczone w oryginalnych opakowaniach jednostkowych, muszą one być wówczas oryginalnie zamknięte, nieuszkodzone i czyste.
  6. Gramatura pojedynczej próbki nie powinna być mniejsza niż 250 g.
  7. Każda próbka powinna być pobrana w sposób zapewniający reprezentatywność dla badanego produktu lub partii produktów. Ponadto powinna być jednoznacznie oznakowana, aby zapewnić jej pełną identyfikowalność.

Transport próbek do Laboratorium

  1. Próbki do badań powinny być dostarczone do Laboratorium w dniu pobrania, możliwie w jak najkrótszym czasie, nie przekraczającym 4 godzin.
  2. Próbki należy odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem czynników środowiska zewnętrznego (np. promienie słoneczne, zanieczyszczenia), a także przed rozlaniem.
  3. Jeśli to konieczne, próbki należy transportować przy zachowaniu ciągłości łańcucha chłodniczego, np. w termotorbie z wkładami chłodzącymi. Jeśli nie sprecyzowano inaczej w normach, przepisach prawa lub przez producenta, należy zachować temperaturę:
    • +1ºC ÷ +8ºC dla próbek chłodzonych;
    • < -15ºC (najlepiej < -18ºC) dla próbek mrożonych i głęboko mrożonych.

Pozostałe próbki, niewymagające warunków chłodniczych, należy transportować w temperaturze pokojowej, poniżej 40ºC.

Laboratorium nie ponosi odpowiedzialności za etap pobierania i transportu próbek, gdy czynności te są dokonywane przez Klienta.

Laboratorium zastrzega sobie możliwość nie przyjęcia próbki do badań, w przypadku, gdy próbka została uszkodzona w trakcie transportu lub ocena próbki wskazuje, że nie posiada ona wartości diagnostycznej.

Podczas zlecania badań należy określić parametry mikrobiologiczne, które mają być określone w toku badań.

Laboratorium zastrzega sobie prawo do poinformowania właściwego organu kontroli w przypadkach przewidzianych prawem i/lub zagrożenia życia lub zdrowia.

Próbki do badań mikrobiologicznych żywności przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godz. 7:30 - 14:30, przy czym termin, a także zakres badań należy wstępnie ustalić telefonicznie z pracownikiem Laboratorium.

{"register":{"columns":[]}}