W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Nadzór sanitarny

Stanowisko Pracy do Spraw Epidemiologii

Do zadań  Stanowiska Pracy do Spraw Epidemiologii należy w szczególności:

  1. nadzorowanie zagadnień związanych z zapobieganiem i zwalczaniem chorób zakaźnych, inwazyjnych, zatruć oraz chorób niezakaźnych mogących szerzyć się epidemicznie;
  2. nadzór nad zgłaszalnością chorób zakaźnych i zakażeń;
  3. nadzorowanie zagadnień związanych z zapobieganiem zakażeniom szpitalnym i szerzeniu się czynników alarmowych;
  4. przeprowadzanie dochodzeń epidemiologicznych oraz opracowywanie ognisk epidemicznych w przypadku rozpoznania, zgłoszenia zakażenia, zachorowania na chorobę zakaźną lub zgonu z powodu tych chorób lub uzyskania dodatniego wyniku badań
    w kierunku biologicznych czynników chorobotwórczych;
  5. przeprowadzanie czynności przeciwepidemicznych mających charakter konsultacji przy opracowywaniu ognisk zakażeń szpitalnych;
  6. monitorowanie realizacji obowiązującego Programu Szczepień Ochronnych i dystrybucji preparatów szczepionkowych oraz prowadzenie zbiorczej sprawozdawczości z zakresu szczepień ochronnych;
  7. prowadzenie magazynu szczepionek;
  8. prowadzenie działań profilaktycznych i przeciwepidemicznych;
  9. sporządzanie analiz i ocen epidemiologicznych oraz stanu sanitarnego powiatu śremskiego, zwanego dalej „powiatem”;
  10. sporządzanie raportów i meldunków o zakażeniach, zachorowaniach na choroby zakaźne i zatrucia oraz prowadzenie zbiorczej sprawozdawczości w tym zakresie;
  11. udział w rozwiązywaniu sytuacji kryzysowych związanych z wystąpieniem masowych zachorowań na choroby zakaźne, chorób szczególnie niebezpiecznych i wysoce zakaźnych oraz w przypadku ataku bioterrorystycznego.
Stanowisko Pracy do Spraw Higieny Żywności i Żywienia

Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Żywności i Żywienia należy                                w szczególności:

  1. realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
  2. przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.            z 2022 r. poz. 2132);
  3. ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
    z importu, w tym  pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
  4. sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
  5. udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  6. prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  7. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  8. sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
  9. wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
  10. wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających
    w przetwarzaniu;
  1. prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  2. pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
  3. podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);

prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.

Stanowisko Pracy do Spraw Higieny Komunalnej

Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Komunalnej należy w szczególności:

  1. kontrola przestrzegania przepisów dotyczących utrzymania należytego stanu higienicznego obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, zakładów, instytucji, środków komunikacji publicznej oraz nieruchomości ze szczególnym uwzględnieniem:
    1. podmiotów wykonujących działalność leczniczą,
    2. obiektów i środków transportu publicznego,
    3. miejsc turystyczno-wypoczynkowych,
    4. obiektów usługowych;
  2. nadzór sanitarny nad urządzeniami służącymi do zaopatrzenia w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi wraz z poborem próbek wody według obowiązującej procedury poborowej;
  3. prowadzenie monitoringu parametrów grupy A i B dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi poprzez:
    1. sporządzanie harmonogramu i planu pobierania próbek wody,
    2. kompletowanie dokumentacji urządzeń wodnych,
    3. sporządzanie raportów i komunikatów,
    4. prowadzenie dokumentacji z zakresu monitoringu,
    5. szacowanie ryzyka zdrowotnego oraz dokonywanie prognoz,
    6. prowadzenie bazy danych Woda-Excel;
  4. wydawanie ocen higienicznych dotyczących materiałów lub wyrobów używanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
  5. dokonywanie weryfikacji czy materiał lub wyrób stosowany do dystrybucji wody nie uwalnia do wody niebezpiecznych substancji lub substancji, które w inny sposób negatywnie wpływają na jakość wody;
  6. nadzór nad pływalniami, kąpieliskami i miejscami okazjonalnie wykorzystywanymi do kąpieli oraz jakością wody w tych obiektach;
  7. konsultacja projektów technologicznych urządzeń wodnych i preparatów do uzdatniania wody;
  8. opracowywanie informacji i ocen dotyczących:
  1. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz jakości wody w kąpieliskach, miejscach okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli oraz na pływalniach,
  2. stanu sanitarnego podmiotów wykonujących działalność leczniczą, obiektów użyteczności publicznej oraz miejsc turystyczno-wypoczynkowych na terenie powiatu;
  1. zatwierdzanie systemu jakości badań laboratoriów zewnętrznych badających próbki wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz pobranej z kąpielisk i miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli, na podstawie oceny dokumentacji                         i wyników kontroli;
  2. koordynowanie nadzoru nad podmiotami wykonującymi działalność leczniczą                     w zakresie zagadnień: higieny komunalnej, epidemiologii, higieny pracy, higieny żywności i żywienia;
  3. wydawanie opinii sanitarnych podmiotom na wniosek w zakresie spełnienia  wymagań sanitarno-higienicznych i technicznych pomieszczeń zgodnie z obowiązującymi przepisami;
  4. nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących postępowania ze zwłokami, w tym prowadzenie postępowania w sprawie zezwoleń na ekshumację oraz przewóz zwłok i szczątków;
  5. prowadzenie i aktualizacja systemu monitoringu jakości wody w kąpieliskach, w tym internetowego serwisu kąpieliskowego;
  6. prowadzenie działalności kontrolnej w zakresie, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 11         i ust. 3 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Stanowisko Pracy do Spraw Higieny Pracy

Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Pracy należy w szczególności:

  1. prowadzenie postępowania wyjaśniającego oraz dokumentacji w zakresie chorób zawodowych;
  2. nadzór nad zakładami pracy w zakresie warunków zdrowotnych środowiska pracy,
    a w szczególności zapobieganie powstawaniu chorób zawodowych i innych związanych z warunkami pracy;
  3. nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących produktów kosmetycznych                w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanej dokumentacji;
  4. nadzór nad podmiotami gospodarczymi w zakresie wprowadzania do obrotu
    i stosowania:
    1. substancji chemicznych i ich mieszanin,
    2. produktów biobójczych i substancji czynnych,
    3. prekursorów narkotyków kategorii 2 i 3,
    4. środków ochrony roślin;
  5. nadzór nad podmiotami gospodarczymi w zakresie:
    1. przestrzeganie zapisów dotyczących substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym
      w środowisku pracy,
    2. występowania szkodliwych czynników biologicznych w środowisku pracy,
    3. stosowania leków cytostatycznych w podmiotach  wykonujących działalność leczniczą,
    4. usuwania i zabezpieczania wyrobów zawierających azbest,
    5. klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji i mieszanin chemicznych (CLP);
  6. nadzór nad zagadnieniami związanymi z rejestracją, oceną i udzielaniem zezwoleń
    dla substancji chemicznych (REACH);
  7. prowadzenie postępowania wyjaśniającego w ramach Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX) w odniesieniu do produktów kosmetycznych;
  8. współpraca z podmiotami gospodarczymi w ramach wdrażania przepisów dotyczących klasyfikacji, oznakowania oraz pakowania substancji i mieszanin chemicznych (CLP);
  9. prowadzenie postępowania w przypadku stwierdzenia wytwarzania lub  wprowadzania do obrotu środków zastępczych;

prowadzenie nadzoru nad nowymi substancjami psychoaktywnymi, realizowanego w ramach kontroli spełniania obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2023 r. poz. 172).

Stanowisko Pracy do Spraw Higieny Dzieci i Młodzieży

Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Dzieci i Młodzieży należy                                       w szczególności:

  1. nadzór nad przestrzeganiem warunków sanitarno-higienicznych w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, pieczy zastępczej,                          w szkołach wyższych oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży, m.in.                        w zakresie:
  1. warunków higieniczno-sanitarnych w salach zajęć, salach lekcyjnych, pracowniach
    i warsztatach,
  2. zapewnienie miejsca na pozostawienie w szkole części podręczników i przyborów szkolnych,
  3. warunków do utrzymania higieny osobistej,
  4. warunków do prowadzenia zajęć wychowania fizycznego,
  5. warunków realizacji profilaktycznej opieki zdrowotnej nad uczniami,
  6. warunków na placach zabaw i terenach rekreacyjnych;
  1. dokonywanie oceny higieny procesu nauczania, w tym:
    1. ergonomii mebli szkolnych i przedszkolnych,
    2. higienicznej oceny rozkładu zajęć lekcyjnych;
  2. nadzór nad substancjami i preparatami w pracowniach chemicznych i laboratoriach;
  3. inicjowanie, organizowanie i prowadzenie działań mających na celu poprawę warunków pobytu dzieci i młodzieży w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, pieczy zastępczej, placówkach wypoczynku, a także kształtowanie postawi zachowań prozdrowotnych wśród dzieci;
  4. zbieranie i analiza danych oraz sporządzanie opracowań, sprawozdań i wykazów celem dokonania oceny stanu higieniczno-sanitarnego placówek oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, pieczy zastępczej, szkół wyższych oraz placówek wypoczynku dzieci i młodzieży.
Stanowisko Pracy do Spraw Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego

Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego należy w szczególności:

  1. opiniowanie i uzgadnianie w ramach strategicznej oceny oddziaływania na środowisko dla miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin, obejmujące uzgodnienia dotyczące odstąpienia od przeprowadzania strategicznej oceny oddziaływania na środowisko, uzgodnienia zakresu i stopnia szczegółowości informacji wymaganych w prognozie oddziaływania na środowisko oraz opiniowanie projektów dokumentów wraz z prognozą oddziaływania na środowisko;
  2. opiniowanie w ramach oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko, obejmujące wydawanie opinii co do potrzeby przeprowadzenia oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko, a w przypadku stwierdzenia takiej potrzeby - co do zakresu raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko, wydanie opinii w sprawie zakresu raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko, wydanie opinii w sprawie uzgodnienia warunków realizacji przedsięwzięcia przed wydaniem decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach oraz wydanie opinii przed wydaniem postanowienia przez regionalnego dyrektora ochrony środowiska w sprawie uzgodnienia warunków realizacji przedsięwzięcia w ramach ponownej oceny oddziaływania na środowisko;
  3. uzgadnianie warunków zabudowy w postępowaniach o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu;
  4. kontrola obiektów w trakcie ich realizacji w zakresie zgodności z wymogami higienicznymi i zdrowotnymi;
  5. zajmowanie stanowiska w sprawie dopuszczenia do użytkowania obiektów budowlanych;
  6. uzgadnianie dokumentacji projektowej budowy, rozbudowy i modernizacji obiektów budowlanych oraz dla zmiany ich sposobu użytkowania, pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych;
  7. wydawanie opinii co do zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i realizowanych inwestycji, których realizacja jest wspomagana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.

 

{"register":{"columns":[]}}