W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

"Talerz zdrowego żywienia"

Talerz zdrowego żywienia

Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. wielkopolskiego rozpoczęła w październiku 2024 roku realizację wojewódzkiego projektu edukacyjnego pt.: „Talerz zdrowego żywienia”. Adresatami są  dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy I-III szkół podstawowych) z woj. wielkopolskiego.

Celem projektu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i popularyzacja zasad prawidłowego bilansowania posiłków poprzez:

  • umiejętność odczytywania schematu „Talerz zdrowego żywienia”,
  • utrwalenie wiedzy na temat grup produktów żywnościowych i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • dostarczenie wiedzy jakie produkty i w jakich proporcjach powinny być spożywane ciągu dnia,
  • umiejętność odróżnienia produktów zdrowych dla organizmu od niekorzystnych.

Projekt „Talerz zdrowego żywienia” wzbogacony jest o liczne materiały graficzne. Opracowano broszurę w dwóch wersjach graficznych w zależności od wieku adresatów. Obydwie wersje mają wspólną część merytoryczną z opisem talerza zdrowego żywienia i poszczególnych grup produktów żywnościowych. Różnią się stopniem trudności zadań dla dzieci. Każdy uczestnik projektu otrzymuje w/w broszurę, aby mógł utrwalić informacje rozwiązując zadania po zajęciach oraz magnes jako gadżet, który będzie przypominał o zdrowym komponowaniu posiłków. Broszurę konsultowano merytorycznie z prof. Agatą Chmurzyńską - Kierowniczką Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Realizatorami projektu są pracownicy pionu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia powiatowych stacji sanitarno–epidemiologicznych.

{"register":{"columns":[]}}