W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zespół do spraw Suplementów Diety

24.08.2022

Dłoń trzymająca pióra i pisząca na papierze

Zestawienie Uchwał Zespołu do spraw Suplementów Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej

Tabela 1: Lista substancji i surowców roślinnych, które nie mogą być stosowane w suplementach diety – wskazana w Uchwale Zespołu nr 6/2021*

Lp.

Substancja/surowiec roślinny

1.

Chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny

2.

Pieprz metystynowy (Piper methysticum)

3.

Pankreatyna

4.

Ibutamoren

5.

DMAA

6.

Ligandrol

7.

Ostaryna

8.

Andaryna

9.

Rad-140

10.

Świerzbiec właściwy

11.

Ewodiamina

12.

Grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs)

13.

Higenamina

14.

Hordenina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* należy także mieć na uwadze substancje wskazane w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z dnia 30.12.2006 r., str. 26, z późn. zm.)  oraz definicję żywności (środka spożywczego) określoną w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 31 z 01.02.2002 r., s. 1, z późn. zm.)

Tabela 2: Maksymalne poziomy witamin w suplementach diety

Lp.

Składnik

Maksymalne poziomy w suplementach diety

Rekomendowane oznakowanie, w tym ostrzeżenia

Nr uchwały

1.

Witamina A

- 800 µg równoważnika retinolu (retinol i estry retinylu);

- 7 mg β-karotenu.

-

6/2019

2.

Witamina D

- 2 000 IU (50 µg) dla suplementów diety przeznaczonych dla zdrowej populacji osób dorosłych do 75 roku życia;

- 4000 IU (100 µg) dla suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.

W oznakowaniu suplementów diety musi być umieszczone przeznaczenie z jednoznacznym uwzględnieniem grupy odbiorców

1/2021

3.

Witamina E

250 mg

-

1/2020

4.

Witamina K

200 µg

Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol)

2/2020

5.

Witamina C

1000 mg

Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową

5/2019

6.

Tiamina

100 mg

-

12/2019

7.

Ryboflawina

40 mg

-

13/2019

8.

Niacyna

830 mg w formie amidu kwasu nikotynowego

16 mg w formie kwasu nikotynowego

-

8/2019

9.

Witamina B6

18 mg

-

18/2019

10.

Kwas foliowy

- 600 µg

- 800 µg w suplementach oznaczonych jako dedykowane dla kobiet w ciąży

W oznakowaniu suplementów diety zawierających kwas foliowy w ilości 800 µg rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: u kobiet w ciąży stosować po konsultacji z lekarzem

7/2019

11.

Witamina B12

100 µg

-

14/2019

12.

Kwas pantotenowy

- 10 mg pantetyny,

- 200 mg w pozostałych formach chemicznych w przeliczeniu na kwas pantotenowy

-

11/201

 

Tabela 3: Maksymalne poziomy składników mineralnych w  suplementach diety

Lp.

Składnik

Maksymalne poziomy w suplementach diety

Rekomendowane oznakowanie, w tym ostrzeżenia

Nr uchwały

1.

Bor

3 mg

-

3/2020

2.

Chrom

200 µg

-

4/2020

3.

Cynk

15 mg

-

10/2019

4.

Fluor

3,5 mg

-

5/2020

5.

Fosfor

450 mg

-

6/2020

6.

Jod

- 150 µg

- 200 µg w suplementach diety oznaczonych jako dedykowane dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji

-

15/2019

7.

Magnez

400 mg

-

19/2019

8.

Mangan

1,8 mg

-

9/2019

9.

Miedź

2 mg

-

21/2019

10.

Żelazo

- 20 mg

- 30 mg w suplementach oznaczonych jako dedykowane dla kobiet w ciąży.

W oznakowaniu suplementów diety zawierających żelazo dedykowanych dla kobiet w ciąży rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: produkt dla kobiet w ciąży, stosować po konsultacji z lekarzem

20/2019

11.

Wapń

1500 mg

-

4/2021

12.

Potas

1500 mg

Produkt nie jest przeznaczony dla osób starszych, osób z chorobami nerek, z cukrzycą insulinooporną,
z nadciśnieniem tętniczym,
z zaburzeniami rytmu serca

5/2021

13.

Selen

200 μg -

7/2021

14.

Molibden

350 μg -

8/2021

             

Tabela 4: Maksymalne poziomy składników roślinnych oraz innych składników wykazujących efekt odżywczy i/lub fizjologiczny w suplementach diety

Lp.

Składnik

Warunki stosowania, maksymalne poziomy w suplementach diety

Rekomendowane oznakowanie, w tym ostrzeżenia

Nr uchwały

1.

Withania somnifera

(L.) Dunal

1) sproszkowany korzeń Withania somnifera (L.) Dunal można stosować w ilości poniżej 3 g na dobę;

2)maksymalna zawartość witanolidów nie może przekraczać 10 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;

3) podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dołączyć specyfikację ilościową potwierdzającą zawartość sumy witanolidów w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu

Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków o działaniu uspakajającym, nasennym, przeciwpadaczkowym, nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji

7/2020

2.

Morus alba L.

1) maksymalna zawartość 1-dezoksynojirmycyny (DNJ) - na poziomie 10 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;

2) podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dysponować informacjami dotyczącymi zawartości DNJ, w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu.

U osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem

17/2019

3.

Izoflawony

1) izoflawony sojowe można stosować w ilości do 100 mg/dzień, w porcjach podzielonych (co najmniej dwóch);

2) pozostałe izoflawony (z innych źródeł roślinnych) można stosować w ilości do 50 mg/dzień.

1) Dieta bogata w izoflawony (zawierająca rośliny strączkowe, w tym soję) nie wymaga suplementacji;

2) u kobiet z chorobą nowotworową stosować tylko po konsultacji z lekarzem.

1/2019

4.

Rhodiola rosea

1) sproszkowany korzeń Rhodiola rosea można stosować w ilości poniżej 216 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;

2) ekstrakt o stopniu skoncentrowania 1,5-5:1 w ilości poniżej 144 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;

3) ekstrakt standaryzowany na zawartość rozawin i/lub salidrozydów:

  • maksymalna ilość rozawin, nie więcej niż 15 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji ekstraktu;
  • maksymalna ilość salidrozydów, nie więcej niż 5 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji ekstraktu.

Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji

2/2021

5.

Tribulus terrestris L.

1) owoc buzdyganka naziemnego można stosować w ilości poniżej 3 g na dobę w przeliczeniu na surowiec;

2) maksymalna zawartość saponin nie może przekraczać 200 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;

3) podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dołączyć specyfikację ilościową potwierdzającą zawartość sumy saponin w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu.

Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków na nadciśnienie lub cukrzycę. Nie stosować u dzieci , kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.

3/2021

6.

Beta alanina

1) beta-alaninę można stosować w ilości do 2400 mg/ dzień w porcjach podzielonych;

2) porcja beta-alaniny spożywana jednorazowo nie może przekraczać 800 mg.

Produkt jest przeznaczony dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej

3/2019

7.

Kofeina

1) kofeinę można stosować w ilości do 400 mg na dobę, w porcjach podzielonych pod warunkiem, iż produkt nie zawiera innych składników o synergistycznym działaniu;

2) porcja kofeiny spożywana jednorazowo nie może przekraczać 200 mg.

1) należy podać informację o całkowitej zawartości kofeiny w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu;

2) należy umieścić ostrzeżenie: Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu

16/2019

8

Piperyna

2 mg  w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu

Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji

1/2022

 

 


 

13.05.2019
Zespół do spraw Suplementów Diety jest organem opiniodawczo-doradczym Głównego Inspektora Sanitarnego działającym na podstawie art. 9 ust. 2a ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019 r. poz. 59, z późn. zm.). Zespół utworzony jest w ramach Rady Sanitarno-Epidemiologicznej.
 

Do zadań Zespołu należy m.in.:

1) wsparcie  merytoryczne  i naukowe  Głównego  Inspektora  Sanitarnego  przy wyjaśnianiu okoliczności dotyczących produktów objętych powiadomieniem, o których  mowa  wart. 30 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia  2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r., poz. 2021), poprzez opracowywanie pisemnych opinii w formie uchwał podejmowanych większością głosów członków Zespołu;

2) przygotowanie listy składników roślinnych z uwzględnieniem ich maksymalnych dawek w suplementach diety;

3) określanie  maksymalnych dawek witamin i składników mineralnych w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety, powyżej których wykazują one działanie lecznicze;

4) monitorowanie interakcji i działań niepożądanych suplementów diety.

Materiały

Uchwała nr 4 2022 zmieniająca uchwałę Nr 2 2019 z dnia 30 sierpnia 2021 r
Uchwała​_nr​_4​_2022​_uchylająca​_uchwałę​_nr​_2​_2019​_Zespołu​_do​_spraw​_Suplementów​_Diety.pdf 0.82MB
Uchwała nr 3 2022 zmieniająca uchwałę Nr 6 2021 z dnia 30 sierpnia 2021 r
Uchwała​_nr​_3​_2022​_zmieniająca​_uchwałę​_Nr​_6​_2021​_z​_dnia​_30​_sierpnia​_2021​_r.pdf 3.19MB
Uchwała 2 z 2022 uchylenie uchwały odnośnie kwasu alfa liponowego
Uchwała​_nr​_9​_z​_2021​_zmieniająca​_Uchwałę​_nr​_6​_z​_2021​_w​_sprawie​_niektórych​_substancji​_i​_surowców​_roślinnych​_niedozwolonych​_do​_stosowania​_w​_suplementach​_diety.pdf 0.25MB
Uchwała 1 z 2022 piperyna
Uchwała​_1​_z​_2022​_piperyna.pdf 3.68MB
Uchwała nr 9 z 2021 zmieniająca Uchwałę nr 6 z 2021 w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety
Uchwała​_nr​_9​_z​_2021​_zmieniająca​_Uchwałę​_nr​_6​_z​_2021​_w​_sprawie​_niektórych​_substancji​_i​_surowców​_roślinnych​_niedozwolonych​_do​_stosowania​_w​_suplementach​_diety​_2.pdf 0.25MB
Uchwała nr 8 z 2021 - molibden
Uchwała​_nr​_8​_z​_2021​_-​_molibden.pdf 0.20MB
Uchwała nr 7 z 2021 - Selen
Uchwała​_nr​_7​_z​_2021​_-​_Selen.pdf 0.22MB
Uchwała 6 z 2021 w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety
Uchwała​_6​_z​_2021​_w​_sprawie​_niektórych​_substancji​_i​_surowców​_roślinnych​_niedozwolonych​_do​_stosowania​_w​_suplementach​_diety.pdf 0.61MB
Uchwała 5 2021 Potas
Uchwała​_5-2021​_Potas.pdf 3.38MB
Uchwała 4 2021 Wapń
Uchwała​_4-2021​_Wapń.pdf 8.56MB
Uchwała 3 2021 Tribulus terrestris
Uchwała​_3-2021​_Tribulus​_terrestris.pdf 3.12MB
Uchwała 2 2021 Rhodiola rosea
Uchwała​_2-2021​_Rhodiola​_rosea.pdf 3.65MB
Uchwała 1 2021 zmieniająca uchwalę 4 2019 dot. maksymalnej dawki wit. D
zał1​_uchwała​_witamina​_D(1).pdf 29.10MB
Uchwała nr 7 2020 - Withania somnifera (L​​_Dunal)
Uchwała​_nr​_7-2020​_-​_Withania​_somnifera​_(L​_Dunal)​_(1).pdf 0.29MB
Uchwała nr 6 2020 - fosfor
Uchwała​_nr​_6-2020​_-​_fosfor​_(1).pdf 0.14MB
Uchwała nr 5 2020 - fluor
Uchwała​_nr​_5-2020​_-​_fluor​_(1).pdf 0.19MB
Uchwała nr 4 2020 - chrom
Uchwała​_nr​_4-2020​_-​_chrom​_(1).pdf 0.18MB
Uchwała nr 3 2020 - bor
Uchwała​_nr​_3-2020​_-​_bor​_(1).pdf 0.18MB
Uchwała nr 2 2020 - Witamina K
Uchwała​_nr​_2-2020​_-​_Witamina​_K​_(2).pdf 0.18MB
Uchwała nr 1 2020 - witamina E
Uchwała​_nr​_1-2020​_-​_witamina​_E​_(1).pdf 0.19MB
Uchwała 21 2019 Miedź
Uchwała-21-2019-Miedź.pdf 0.15MB
Uchwała 20 2019 Żelazo
Uchwała-20-2019-Żelazo.pdf 0.20MB
Uchwała 19 2019 Magnez
uchwała-19-2019-Magnez.pdf 0.17MB
Uchwała 18 2019 Witamina B6
uchwała-18​_2019-Witamina-B6.pdf 0.19MB
Uchwała nr 17 2019 Morwa
uchwała-nr-17​_2019-Morwa.pdf 0.14MB
Uchwała nr 16 2019 kofeina
uchwała-nr-16​_2019-kofeina.pdf 0.31MB
Uchwała nr 15 2019 jod
uchwała-nr-15​_2019-jod.pdf 0.21MB
Uchwała nr 14 2019 wit. B12
uchwała-nr-14​_2019-wit-B12.pdf 0.25MB
Uchwała nr 13 2019 wit. B2
uchwała-nr-13​_2019-wit-B2.pdf 0.15MB
Uchwała nr 12 2019 wit. B1
uchwała-nr-12​_2019-wit-B1.pdf 0.15MB
Uchwała nr 11 2019 kwas pantotenowy
uchwała-nr-11​_2019-kwas-pantotenowy.pdf 0.23MB
Uchwała 10 2019 cynk
Uchwała-10​_2019-cynk.pdf 0.31MB
Uchwała 9 2019 mangan
Uchwała-9​_2019-mangan.pdf 0.29MB
Uchwała 8 2019 niacyna
Uchwała-8​_2019-niacyna.pdf 0.29MB
Uchwała 7 2019 kwas foliowy
Uchwała-7​_2019-kwas-foliowy.pdf 0.24MB
Uchwała 6 2019 witamina A
Uchwała-6​_2019-witamina-A.pdf 0.36MB
Uchwała 5 2019 witamina C
Uchwała-5​_2019-witamina-C.pdf 0.17MB
Uchwała 4 2019 witamina D 1
Uchałwa-4​_2019-witamina-D-1.pdf 0.28MB
Uchwała 3 2019 beta alanina
15-Uchwała-3​_2019-beta-alanina.pdf 0.12MB
Uchwała 2 2019 aloes
14-Uchwała-2​_2019-aloes.pdf 0.10MB
Uchwała 1 2019 izoflawony
13-Uchwała-1​_2019-izoflawony.pdf 0.16MB
{"register":{"columns":[]}}