W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatrucie grzybami – objawy i pierwsza pomoc

12.09.2023

grzyby - zatrucie

Zatrucie grzybami – jak dochodzi do zatrucia organizmu?

 Obraz zawierający tekst, grzyb, Jadalny grzyb, Pieczarkowate
Opis wygenerowany automatycznie


Okres, w którym pojawiają się pierwsze objawy zatrucia, zależy od wielu czynników: 

  • rodzaju trującego grzyba, 
  • zjedzonej ilości trującego grzyba, 
  • indywidualnych mechanizmów obronnych organizmu i funkcjonowania układu odpornościowo-humoralnego. 

Typowe objawy zatrucia grzybami

  • Grzyby. Grzybobranie czas start! Pokazujemy, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących [WIDEO]
  • nudności
  • wymioty
  • ból brzucha
  • biegunka
  • nadmierna potliwość
  • duszności
  • zaburzenia widzenia
  • pobudzenie psychoruchowe
  • podwyższona temperatura
  • suchość w ustach
  • rozszerzone źrenice

Zatrucia grzybami można podzielić na:

  • zatrucia o krótkim okresie utajenia (wylęgania objawów). Objawy pojawiają się od 30 minut do 5 godzin po kontakcie z toksyną. Ten rodzaj zatrucia grzybami występuje najczęściej.
  • zatrucia o długim okresie utajenia. Objawy pojawiają się od 6 godzin do 24 godzin od przyjęcia toksyny. Tego rodzaju zatrucia są zdecydowanie bardziej niebezpieczne, mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia narządów wewnętrznych (wątroby, nerek).

Zatrucie grzybami u dziecka 

Szczególnie podatne na zatrucie grzybami są dzieci. Mają one niewykształcony układ odpornościowy oraz metaboliczny i podanie trującego grzyba dziecku może skończyć się tragicznie. Z tego względu grzybów leśnych nie powinno się podawać dziecku, póki nie skończy ono 10–12 lat. Grzyby hodowlane takie jak pieczarki, boczniaki i ewentualnie kurki można wprowadzać do diety dziecka już w pierwszym roku życia i to po odpowiednim przyrządzeniu. Zatrucia grzybami u dzieci mają cięższy przebieg. Bardzo ważne jest, aby kupować grzyby tylko ze sprawdzonego źródła. 

Zatrucie grzybami w ciąży 

Kobiety ciężarne również powinny unikać grzybów leśnych pozyskanych z niesprawdzonych źródeł. Specjaliści uspokajają jednak, że spożywanie jadalnych grzybów nie szkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, a w dodatku wiele z nich jest niskokalorycznych, jednakże zalicza się je do produktów ciężkostrawnych. Ściany komórkowe grzybów zawierają chitynę. Jest to wielocukier, który przypomina celulozę, ale nie potrafimy go trawić. Z tego względu grzybów powinni unikać seniorzy, osoby z problemami trawiennymi oraz chorobami układu pokarmowego

Ważne!!! Wiele trujących grzybów nie ma palącego, gorzkiego lub odrzucającego smaku, a wręcz słodkawy i dość przyjemny zapach i smak. 

ZBIERAJ TYLKO GRZYBY, KTÓRE DOBRZE ZNASZ!!!!!!

{"register":{"columns":[]}}