W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu - ziemniak

30.10.2023

Jesień na talerzu - ziemniak

Ziemniaki to warzywa, które najczęściej goszczą na naszych stołach jako dodatek do dań głównych. W Polsce spożycie ich jest duże, dlatego uznawane są one za cenne źródło składników mineralnych i witamin. Warzywa te są łatwostrawne, a zawarte w nich substancje odżywcze dobrze przyswajalne. Są także niskokaloryczne i nietuczące.

Ziemniaki to źródło:

  • skrobi, która w czasie obróbki termicznej ulega skleikowaniu, dzięki czemu staje się łatwo strawna. Po schłodzeniu natomiast uzyskujemy skrobię oporną, która ma działania prozdrowotne i w niezmienionej formie przechodzi do jelit, chroniąc tym samym jelito grube przed stanami zapalnymi oraz rozwojem nowotworu.
  • wartościowego białka
  • błonnika, który ułatwia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, pomaga w walce z nadwagą oraz obniża poziom cholesterolu
  • witamin: A, C oraz z grupy B (B1, B2, B3 i B6)
  • potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • magnezu
  • wapnia, żelaza, fosforu, jodu oraz cynku

Składniki odżywcze w ziemniakach rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej składników mineralnych i witamin znajduje się tuż pod skórką. W środku zgromadzona jest głównie skrobia. Wartość żywieniowa ziemniaków zależy zatem od grubości obierania, a także sposobu i czasu przygotowywania bulw do spożycia. Najlepszą obróbka termiczną będzie gotowanie oraz pieczenie warzyw wraz ze skórką. Cienko obrane mogą być gotowane na parze lub w małej ilości wody. Postępowanie takie zredukuje straty składników odżywczych.

{"register":{"columns":[]}}