W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Odporność jesienią

13.09.2023

odpornosc jesienia

Jesienią zaczyna się okres wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Nie jest trudno złapać wirusa – zwłaszcza gdy przebywa się w dużych skupiskach ludzi. Infekcji można uniknąć dzięki wzmocnieniu pracy układu immunologicznego.
Układ odpornościowy ma za zadanie chronić organizm przed różnego rodzaju patogenami. Dzięki temu nie zostaje zaburzona jego praca i nie dochodzi do groźnych infekcji. Składa się on z narządów i naczyń limfatycznych, a także różnego rodzaju komórek i przeciwciał. Barierę ochronną stanowią także skóra, ślina, łzy i różnego rodzaju śluzy. One również zapobiegają przedostaniu się patogenów do wnętrza organizmu. Niestety, zdarza się, że z różnych powodów komórki układu odpornościowego nie mogą pełnić swojej roli. Takiej sytuacji można jednak skutecznie przeciwdziałać.
Na pracę układu odpornościowego ma wpływ wiele czynników. Pod wpływem niektórych z nich dochodzi do jej zaburzenia. W efekcie organizm staje się podatny na infekcję. Często – także nieświadomie – sami osłabiamy działanie układu odpornościowego swoimi codziennymi nawykami. Są to:

  • siedzący tryb życia,
  • nieodpowiednia dieta,
  • brak odpoczynku,
  • przepracowanie,
  • poddawanie się działaniu stresu,
  • brak dostatecznej higieny rąk.

Dla wzmocnienia naturalnej bariery organizmu ważne jest też zdrowe odżywianie się. Dostateczna ilość warzyw i owoców w codziennej diecie dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, a także zmniejsza ryzyko ich niedoborów. Potrzebne składniki mineralne to m.in. magnez, żelazo, wapń. Nie może zabraknąć też kwasów tłuszczowych oraz witaminy: C, A, E, D. Tak więc, gdy za oknem jesienna plucha a wokół szaleją zarazki, zwykła herbata z cytryną może nie wystarczyć by przebrnąć przez ten trudny okres bez infekcji. Jak sobie radzić? W okresie jesiennym należy komponować posiłki tak, by zadbać o źródła witamin i składników mineralnych wspomagających odporność. Prawidłowe działanie układu immunologicznego wspierają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega i naturalne probiotyki. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Witaminy:

  • Witamina C (kwas askorbinowy) – jedna z najważniejszych witamin w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nie tylko. Witamina C jest naturalnym antyoksydantem. Korzystnie wpływa na naturalne bariery ochronne organizmu wzmacniając błony śluzowe i ściany naczyń krwionośnych. Źródłem witaminy C są oprócz owoców cytrusowych (cytryna, grejpfrut), truskawek czy kiwi również warzywa jak brokuły, kalafior, natka pietruszki, papryka.
  • Witaminy z grupy B – mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. W żywności źródłem witamin z grupy B są produkty zbożowe, rośliny strączkowe, nabiał, drożdże, mięso i zielone warzywa.
  • Witaminy antyoksydacyjne (A i E) – eliminują wolne rodniki, uszkadzające zdrowe komórk w organizmie. Źródłem witaminy A są między innymi masło, jajka, mleko, niektóre tłuste ryby, pomidory, marchewka, szpinak i wątróbka, z kolei witamina E znajduje się w oliwie z oliwek, orzechach, nasionach, migdałach i kiełkach.
  • Witamina D - niedobór prowadzi do obniżonej odporności i częstszych infekcji wirusowych – w jedzeniu występuje w dwóch postaciach, jako witamina D2 (w produktach roślinnych i w drożdżach) i D3 (w pokarmach pochodzenia zwierzęcego). Do jej prawidłowego wchłaniania z przewodu pokarmowego niezbędny jest tłuszcz. Najwięcej witaminy D zawierają ryby (węgorz, śledź, łosoś), grzyby a także produkty nabiałowe (sery, masło, jogurt).

Składniki mineralne:

  • Żelazo – ma wpływ na aktywność limfocytów – znajduje się w mięsie, produktach zbożowych, nasionach, jajach i strączkach
  • Cynk – hamuje namnażanie bakterii – znajdziesz głównie w mięsie, serach, kaszy, pestkach i nasionach,
  • Selen – stymuluje powstawanie nowych komórek układu odpornościowego – bogate w selen są ryby, jajka i orzechy.

Zdrowe tłuszcze (wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega) – mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu korzystnie wpływają nie tylko na układ nerwowy, ale również odpornościowy. Najlepszym źródłem kwasów omega są tłuste ryby morskie (takie jak łosoś, makrela). Zdrowe tłuszcze znajdziesz również w olejach roślinnych, awokado, a także orzechach, pestkach i nasionach.
Naturalne probiotyki – jadłospis na odporność warto wzbogacić również o żywność fermentowaną. Zawiera ona kwas mlekowy i żywe kultury bakterii – związki korzystnie wpływające na rozwój “dobrych” bakterii w jelitach. Co zatem jeść i pić w sezonie jesienno-zimowym? Kiszoną kapustę i ogórki, chleb na zakwasie, ocet jabłkowy, a także produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka).
Utrzymanie zbilansowanej diety może być trudne i zamiast zdrowego posiłku opartego na pełnowartościowych produktach możemy pokusić się o stosowanie suplementów diety. Owszem, jest to wygodne, lecz należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu podczas suplementacji a także rozważnie łączyć składniki. Warto wspomagać się naturalnymi suplementami - jeść czosnek, cebulę, imbir, miód i cytrynę oraz jesienne owoce. Świetnie sprawdzają się również zioła. Pij regularnie napary z szałwii, rumianku i tymianku. Do diety dołącz również czarny bez, maliny oraz dziką różę.

 

{"register":{"columns":[]}}