Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku zajmuje się kontrolą i nadzorem sanitarnym warunków produkcji, przechowywania, obrotu i jakości zdrowotnej żywności, kosmetyków, oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Kontroluje także procesy technologicze i receptury w zakresie niezbędnym dla ochrony zdrowia ludzkiego.
-
Rozwiń tekst
Zadania
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu żywność, substancje pomagające w przetwarzaniu, dozwolone substancje dodatkowe oraz inne składniki żywności, kosmetyki, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz nad środkami transportu służącymi do przewozy żywności,
- nadzór sanitarny nad handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami okolicznościowymi,
- nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach szkolno - wychowawczych,
- wydawanie postanowień zabezpieczających żywność w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do jej zdrowotnej jakości, do czasu przeprowadzenia niezbędnych badań,
- nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną wprowadzaną do obrotu,
- udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
- pobieranie do badania próbek żywości, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności, kosmetyków, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z ustalonym planem,
- pobieranie do badania próbek sanitarnych w związku ze sprawowanym nadzorem, zgodnie z ustalonym planem,
- prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w zakresie sprawowanego nadzoru sanitarnego,
- udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych obiektów,
- opracowywanie materiałów i informacji dotyczących stanu sanitarnego w nadzorowanych obiektach,
- ocenę działania kontroli wewnętrznej oraz ocenę i analizę systemu GHP,GMP,HACCP w nadzorowanych obiektach,
- działania w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (system RASFF),
- nadzór nad nowa żywnością, w tym GMO,
- współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Stacji w zakresie zagadnień związanych z nadzorem higieny żywności, kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- współpraca z Państwową Inspekcją Weterynaryjną w ramach przyjętych porozumień między Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym a Powiatowym Lekarzem Weterynarii.
-
Rozwiń tekst
Pliki do pobrania
Pliki do pobrania
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
Wniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów.pdf 0.03MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
Wniosek_o_zatwierdzenie_oraz_wpis_do_rejestru_zakładów.pdf 0.02MB Wniosek dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
Wniosek_o_dokonanie_zmian.pdf 0.02MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
Wniosek_o_wykreślenie_z_rejestru_zakładu.pdf 0.02MB -
Rozwiń tekst
Kontakt
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Pomieszczenie na I piętrze, nr 232 i 233
Anna Bąk - Kierownik Sekcji, tel. 94 36 58 252
Anna Bieniek - tel. 94 36 58 251
Anna Chromińska - tel. 94 36 58 251
Elżbieta Iwańczyk - tel. 94 36 58 252
Ostatnia aktualizacja: 30.10.2020 12:29