Kulinarne warsztaty „Warszawa przy stole” w Rzymie
07.03.2024
W centrum edukacyjnym Eataly w Rzymie, kultowego dla włoskiej gastronomii miejsca, odbyły się 7 marca współorganizowane przez Ambasadę RP i Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej warsztaty kulinarne dla reprezentantów włoskich mediów lifestylowych, przeprowadzone przez szefa kuchni Sebastiana Maliszewskiego.
Dziennikarze mogli spróbować swoich sił w gotowaniu tradycyjnych dań z elementami kuchni typowo warszawskiej, na bazie specjalnie wybranych, najwyższej jakości polskich produktów. Uczestnicy warsztatów przygotowywali tradycyjne, ale zinterpretowane w nowoczesnym kluczu specjały polskie: pierogi z kaczką i suszonymi prawdziwkami, bigos, mazurki, czy przystawkę z wędzonym węgorzem.
Warsztaty poprzedziła prezentacja Warszawskiej Organizacji Turystycznej oraz Stołecznego Biura Turystyki, opisująca historię warszawskich kulinariów oraz nowe trendy charakteryzujące gastronomiczną scenę stolicy. Zaprezentowali się również partnerzy wydarzenia: Olga Kręglicka, zarządzająca restauracją Opasły Tom oraz rzecznik prasowy PLL LOT- Krzysztof Moczulski. Wśród uczestników wydarzenia zostały rozlosowane atrakcyjne nagrody.
Wydarzenie było pierwszym z cyklu wydarzeń promujących we Włoszech polską kuchnię i związane z nią tradycje i zwyczaje. Inspiracją do jego realizacji był sukces polskich restauracji i przyznanie kolejnym lokalom gastronomicznym gwiazdek Michelin (Kraków, Warszawa i Poznań). Celem ambasady było zainspirowanie włoskich mediów i ekspertów branży turystycznej wydaniem licznych publikacji, opisujących kuchnie i atrakcje polskiej stolicy.