Jesienne zarybianie w regionie wodnym Noteci
02.12.2025
W regionie wodnym Noteci trwa jesienne zarybianie. Zarybienia są kluczowym elementem rybackiej gospodarki wodami w Polsce i stanowią ważną część racjonalnej gospodarki rybackiej prowadzonej przez Wody Polskie. Realizujemy je cyklicznie - przede wszystkim wiosną i jesienią - aby poprawić stan ichtiofauny oraz jakość wód polskich rzek i jezior. Gatunki ryb dobierane są indywidualnie do każdego akwenu, co pozwala na zachowanie równowagi biologicznej i wspiera bioróżnorodność.
W regionie wodnym Noteci trwa jesienne zarybianie. Po wiosennych zarybieniach sielawą, pstrągiem potokowym, szczupakiem, sandaczem i węgorzem przyszedł czas na lina i karasia pospolitego.
Jesienne zarybienia rozpoczęliśmy od 400 kg kroczka karasia pospolitego, którym zarybiono rejon Złotowa czyli jeziora Sławianowskie Wielkie, Moczadła, Kleszczyna, Śmiardówka, Kujan Mały, Borówno, Zielone (Wierzchołek) i Głomskie.
To początek zarybień. W najbliższych dniach przystąpimy do zarybień kolejnymi gatunkami – kroczkiem karasia (400 kg) oraz kroczkiem lina (1700 kg) – w obwodach rybackich, których jesteśmy użytkownikami.
Zarybienia karasiem pospolitym wynikają z planu RZGW w Bydgoszczy, by wesprzeć ten gatunek, który mimo swojej nazwy jest co raz mniej „pospolity” w naszych wodach.
Dbamy o to, by były to rodzime odmiany ryb, a w danym zbiorniku panowała właściwa ichtiofauna. Dany gatunek trafia do właściwego akwenu, aby poprawić stan ekosystemu i jakość wód.
Szczegóły - Łowiska RZGW
Zachęcamy również do zapoznania się z interaktywną mapą z podziałem na jeziora i rzeki: Interaktywna Mapa