W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

ZAKRES OBOWIĄZKÓW

Zadania

  1. Realizuje zadania PWIS w zakresie kontroli i nadzoru sanitarnego nad: 
  • warunkami produkcji, przechowywania, transportu i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;
  • ich jakością zdrowotną;
  • warunkami zdrowotnymi żywienia;
  1. Dokonuje analiz i ocen występujących zagrożeń bezpieczeństwa żywności na terenie województwa;
  2. Ustala kierunki działań organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu zapewnienia należytego stanu sanitarno-higienicznego obiektów produkcji i obrotu żywności,  materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów;
  3. Współpracuje z innymi organami kontrolnymi oraz władzami lokalnymi zaangażowanymi w zapewnienie bezpieczeństwa żywności;
  4. Prowadzi szkolenia, konsultacje, instruktaże dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących zasad i kierunków  nadzoru;
  5. Prowadzi Audyty działalności PSSE zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami Unii Europejskiej;
  6. Współpracuje z Weterynaryjnym Inspektoratem Sanitarnym, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska, IJHARS oraz innymi organami kontroli.

 

Szczegółowe zadania Sekcji Higieny Żywności to m.in.:

  1. podejmowanie działań zapobiegających produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością o niewłaściwej jakości zdrowotnej;
  2. zbieranie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dokonywanie analizy ryzyka oraz koordynowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC w województwie;
  3. sporządzanie wojewódzkich planów pobierania próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu oraz sprawozdań z ich realizacji i koordynowanie działań w tym zakresie;
  4. zbieranie i opracowywanie informacji dotyczących jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  5. realizacja zadań z zakresu oceny jakości żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
  6. współdziałanie z działem laboratoryjnym w celu zespolenia działalności laboratoryjnej i kontrolnej;
  7. współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych;
  8. koordynacja działań dotyczących nadzoru nad żywnością prozdrowotną wprowadzaną do obrotu przez przedsiębiorców z podległego terenu.

Dodatkowa działalność Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:

  • prowadzenie porad grzybowych,
  • udzielanie informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności.
{"register":{"columns":[]}}