W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Bezpieczne grzybobranie

Ikona grzyba, muchomora, wpisana w sześciokąt foremny.
  1. Grzyby zbieramy do przewiewnych wiklinowych koszy - w torebkach foliowych grzyby zaparzają się i mogą produkować szkodliwe substancje!!!
  1. Zbieramy tylko znane gatunki, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne.
    W przypadku wątpliwości zgłaszamy się po poradę do grzyboznawcy.
  1. Zbieramy grzyby, które nie są nadgryzione, nasiąknięte wodą, lub zapleśniałe.
  1. Unikamy grzybów małych, słabo rozwiniętych ponieważ trudno rozpoznać przynależność gatunkową!!!
  1. Grzyby należy wykręcać z podłoża, aby nie uszkodzić owocnika oraz grzybni.
  1. Nie spożywamy grzybów surowych!!!
  1. Dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, osobom starszym jak również osobom
    z zaburzeniami układu pokarmowego nie zaleca się spożywania grzybów.

Zakup grzybów

  1. Sprzedaż grzybów i przetworów grzybowych reguluje na terenie Polski:
  • Ustawa z dnia z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów
    i grzyboznawcy.
  1. Do obrotu handlowego dopuszczonych jest obecnie 47 gatunków grzybów.
  2. Nie należy kupować grzybów od przygodnych grzybiarzy.
  1. Grzyby dopuszczone do obrotu w Polsce powinny być opatrzone stosownym atestem.

ZATRUCIA GRZYBAMI

Spożycie trujących gatunków grzybów powoduje zazwyczaj objawy ze strony układu pokarmowego. W późniejszym czasie może dojść do uszkodzenia narządów wewnętrznych.  

Objawy zatrucia grzybami:

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • skurcze mięśni, drgawki mięśni.

Gdy podejrzewamy u siebie zatrucie grzybami:

  1. Nie należy leczyć się na własną rękę!
  2. Nie należy choremu podawać alkoholu i mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie toksycznych substancji do krwi).
  3. Należy skontaktować się z lekarzem lub udać się do szpitala.
  4. Należy sprowokować wymioty.
  5. Zachować resztki potrawy lub wymiocin celem przebadania.
  6. Udać się z resztkami do lekarza.
{"register":{"columns":[]}}