W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Letni wypoczynek dzieci i młodzieży

08.09.2025

Informacja Świętokrzyskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca oceny warunków higieniczno-sanitarnych letniego wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie województwa świętokrzyskiego w 2025 r.

dzieci na rowerach, w kajaku i na basenie

 

Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że do elektronicznej bazy wypoczynku Ministerstwa Edukacji Narodowej zostało zgłoszonych łącznie 612 turnusów. Przedstawiciele państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych skontrolowali 289 formy wyjazdowe wypoczynku letniego w ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży dla 12487 uczestników. W miejscu zamieszkania skontrolowano 196 form wypoczynku dla 5467 dzieci i młodzieży. Ogółem przeprowadzono 569 kontroli w ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży. W zakresie higieny żywności i żywienia przeprowadzono 83 kontrole.
Część kontroli sanitarnych przeprowadzono wspólnie z Sekcją Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej oraz Policją. W ramach akcji letniej na turnusach były organizowane spotkania edukacyjne, na których pracownik PZiOZ prowadził prelekcje, pogadanki i prezentacje na temat zdrowych i bezpiecznych  wakacji z uwzględnieniem: bezpiecznego wypoczynku nad wodą, profilaktyki chorób przenoszonych przez kleszcze (borelioza, kleszczowe zapalenie mózgu), użądleń przez owady (osy, pszczoły) i ukąszeń przez żmiję, profilaktyki zatruć grzybami, higieny mycia rąk, szkodliwego wpływu na organizm napojów energetycznych.
W ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży nie odnotowano skarg ani interwencji. Stwierdzono uchybienia i nieprawidłowości natury sanitarno-higienicznej na 5 turnusach wypoczynku – wszystkie w obszarze działalności higieny żywności i żywienia.
W zakresie bazy żywieniowej  nałożono 7 mandatów karnych. Wydano 4 decyzje wymierzające opłatę za czynności kontrolne w związku z naruszeniem przepisów prawa.
Żywienie w formach wyjazdowych: śniadanie, obiady dwudaniowe, podwieczorek, kolacja oraz napoje zapewnione przez organizatorów i właścicieli obiektów wypoczynku (woda mineralna, kompot, herbata).
W trakcie trwania półkolonii, w zależności od organizatora, dzieci otrzymywały: pełne wyżywienie, śniadanie i obiad, napoje (herbata, sok oraz woda mineralna butelkowana), suchy prowiant (bułka słodka, owoce), lub nie prowadzono dożywiania (rodzice zapewniali indywidualnie dla dziecka). Uczestnikom skontrolowanych wypoczynków zapewniono stały dostęp do napojów (butelkowanej wody mineralnej/ wody z dystrybutora).
Wypoczynek w miejscu zamieszkania organizowany był w: świetlicach środowiskowych, halach sportowych, klubach osiedlowych, szkołach, gospodarstwach agroturystycznych, centrach sportu i kultury, centrach sportów wodnych, bawialniach.
W trakcie trwania wypoczynku letniego w miejscu zamieszkania dla uczestników zorganizowano zajęcia rekreacyjno – sportowe: gry i zabawy ruchowe, treningi gimnastyczne i akrobatyczne, gry terenowe w lesie oraz turnieje w sali gimnastycznej, zajęcia integracyjne: dyskoteki, ogniska, konkursy artystyczne wycieczki piesze oraz wyjazdy autokarowe.
Wszystkim uczestnikom wypoczynku letniego zapewniono dostęp do opieki medycznej. Kierownicy wypoczynków posiadali apteczki wyposażone w środki do udzielania pierwszej pomocy wraz z instrukcjami jej udzielania, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych.

 

{"register":{"columns":[]}}