W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością - Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przypomina

18.06.2025

Na niebieskim prostokątnym tle, po prawej stronie, w połowie wysokości napis Informacja. Nad napisem, w okrągłej obwódce grafika dzwonka.


Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

Zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności (produkcja, dystrybucja, recykling) mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego, zgodnie z art. 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity - Dz. U. z 2023 r., poz. 1448).

Czynności urzędowe związane z wpisem zakładu do rejestru są wszczynane na wniosek zainteresowanego przedsiębiorcy. Zgodnie z art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wszystkie zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają do właściwego terenowo państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego wniosek o wpis do rejestru zakładów.
We wniosku winny być określone poniższe informacje:

  • imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP),
  • numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada,
  • określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
  • określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.

Wniosek musi być złożony co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności. Zawiadomienie państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego jest wymagane również w przypadku zmiany miejsca lub zakresu prowadzonej działalności.

Zgodnie z art. 100 ust. 1 pkt 16 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym materiałami i wyrobami z tworzyw sztucznych pochodzącymi z recyklingu bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 63 podlega karze grzywny.

 

{"register":{"columns":[]}}