W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zimowy wypoczynek dzieci i młodzieży szkolnej na terenie województwa świętokrzyskiego w 2025 r.

07.03.2025

Informacja Świętokrzyskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca oceny warunków higieniczno-sanitarnych zimowego wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie województwa świętokrzyskiego.

Grafika przedstawiająca młodzież bawiącą się na miejskim lodowisku


Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że do elektronicznej bazy wypoczynku Ministerstwa Edukacji Narodowej na okres ferii zimowych (20.01. – 02.03.2025 r.) zostało zgłoszonych 139 form wypoczynku na terenie województwa świętokrzyskiego. Przedstawiciele państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych skontrolowali 52 formy wyjazdowe wypoczynku zimowego w ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży dla 1970 uczestników oraz 57 form wypoczynku w miejscu zamieszkania dla 1457 uczestników.

Ogółem przeprowadzono 136 kontroli, z czego 109 stanowiły kontrole w zakresie higieny dzieci i młodzieży oraz 27 w zakresie higieny żywności i żywienia.

W trakcie trwania wypoczynku letniego dzieci i młodzieży nie odnotowano skarg ani interwencji. Nie stwierdzono również przypadków zbiorowych zatruć pokarmowych.

W ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży w zakresie bazy noclegowej oraz terenów rekreacyjnych nieprawidłowości nie stwierdzono. W zakresie bazy żywieniowej stwierdzono uchybienia i nieprawidłowości, za które nałożono 1 mandat karny.

Żywienie w formach wyjazdowych to śniadanie, obiad II - daniowy, podwieczorek, kolacja oraz napoje zapewnione przez organizatorów i właścicieli obiektów wypoczynku (woda mineralna).
W trakcie trwania półkolonii, w zależności od organizatora, dzieci otrzymywały: obiad jedno lub dwu-daniowy przygotowany w stołówce szkolnej lub w formie cateringu, II śniadanie (słodka bułka, owoc, sok, herbata, woda mineralna), bądź II śniadanie i napoje przynoszone we własnym zakresie przez uczestników.

Wypoczynek w miejscu zamieszkania organizowany był w: szkołach, gminnych ośrodkach kultury, domach kultury, klubach sportowych, ośrodkach sportu i rekreacji, bawialniach.

Wszystkim uczestnikom wypoczynków zapewniono dostęp do opieki medycznej. Kierownicy wypoczynków posiadali apteczki wyposażone w środki do udzielania pierwszej pomocy wraz z instrukcjami jej udzielania, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych.

W zakresie wypadków i urazów podczas trwania ferii zimowych odnotowano jeden przypadek urazu u uczestnika wypoczynku.

W czasie kontroli pozostawiono w obiektach wypoczynku materiały oświatowo-edukacyjne, w tym ulotki informacyjne dotyczące szkodliwości palenia tytoniu i jego następstw w ramach profilaktyki antytytoniowej: „Co grozi palaczowi”, „Dym tytoniowy szkodzi niepalącym”, „Uwolnijmy dzieci od dymu tytoniowego”, „Co to są e-papierosy”, „Myślisz, że e-papierosy są nieszkodliwe?”, ulotki dotyczące profilaktyki środków zastępczych/ dopalaczy: „Dopalacze to śmierć”, ulotki dotyczące profilaktyki grypy: „Grypa czy przeziębienie?”, „Antybiotyki nie pomogą”.

 

{"register":{"columns":[]}}