W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia – Zadania

  1. Koordynowanie działań powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  2. Opracowywanie ocen sposobu żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
  3. Opracowywanie Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa łódzkiego
  4. oraz koordynowanie działań związanych z jego realizacją i przygotowywanie sprawozdań do Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  5. Udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych
  6. Koordynacja działań Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych woj. łódzkiego w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – RASFF
  7. Koordynowanie współdziałania na terenie województwa łódzkiego Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego
  8. Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
  9. Opracowywanie zbiorczych ocen wraz z wnioskami z materiałów kontrolnych i badań laboratoryjnych środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego

W Oddziale Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia funkcjonuje Sekcja do Spraw Suplementów Diety, do której zadań należy:

  1. Koordynowanie działań powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych woj. łódzkiego w zakresie nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi i nową żywnością
  2. Prowadzenie postępowań administracyjnych w I i II instancji
  3. Przygotowywanie sprawozdań z zakresu nadzoru nad suplementami diety, żywnością specjalnego przeznaczenia, środkami spożywczymi wzbogacanymi oraz sprawozdań z realizacji planu pobierania próbek ww. środków spożywczych do badań laboratoryjnych
{"register":{"columns":[]}}