Badania laboratoryjne
Dział Laboratoryjny posiada wdrożony system zarządzania zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC17025:2018-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących”. Badania wykonywane są przez personel zgodnie z systemem zapewnienia jakości i dobrą praktyką laboratoryjną.
Zakres badań jest systematycznie rozszerzany o nowe metody.
Dział Laboratoryjny stosuje metody badawcze opublikowane w normach krajowych, międzynarodowych oraz procedury opracowane przez laboratorium.
Badania wykonuje doświadczony i kompetentny personel podnoszący swoje kwalifikacje poprzez udział w szkoleniach krajowych i zagranicznych, kierunkowe specjalizacje zawodowe oraz studia podyplomowe.
Dział Laboratoryjny uczestniczy w krajowych i międzynarodowych programach badań biegłości.
Od 2002 roku Laboratorium posiada wydany przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikat akredytacji nr AB 379 potwierdzający kompetencje techniczne do wykonywania badań.
Akredytacja: AB 379 Data ważności certyfikatu: 03-01-2022 Akredytacja od: 04.01.2002r |
Dane do przelewu:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie
ul. Pielęgniarek 6
20 - 708 Lublin
Nazwa banku: NBP Oddział w Lublinie
Numer rachunku: 58 1010 1339 0098 0122 3100 0000
Lista badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego
Dla większości badań Dział Laboratoryjny posiada stały zakres akredytacji, natomiast dla obszarów poniżej posiada zakres elastyczny, który umożliwia w określonych przez PCA granicach, wprowadzanie do swojego zakresu akredytacji: nowych metod, obiektów i parametrów badań.
Materiały
Mykotoksyny w żywnościmykotoksyny_v2.pdf 0.32MB Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) w żywności
wwa.pdf 0.37MB Badania sensoryczne - cechy organoleptyczne żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
bad_sensoryczne.pdf 0.34MB Metale w żywności
metale.pdf 0.48MB Lotne chlorowcopochodne związki organiczne w wodzie
lzo_chlorowcopochodne.pdf 0.25MB Lotne związki organiczne w powietrzu na stanowiskach pracy
lzo_st_pracy.pdf 0.26MB Lotne związki organiczne w powietrzu w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi
lzo_pomieszczenia.pdf 0.43MB Badania mikrobiologiczne żywności
bad_mikrobiol_zywnosc_v2.pdf 0.30MB Badania 3,2-MCPD oraz estry 3,2-MCPD i glicydolu
mcpd.pdf 0.38MB Zawartość metali w wodzie
metale_w_H2O.pdf 0.19MB Badania mikrobiologiczne żywności - metody real-time PCR
bad_mikrobiol_zywnosc_rtPCR.pdf 0.27MB Wykrywanie RNA
rna_wirus_grypa_v2.pdf 0.13MB