W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Badania żywności

Szczegółowy wykaz badań/pomiarów wraz z metodami dostępny jest w "Wykazie działalnosci laboratoryjej"

Przyjmowanie próbek:

Laboratorium przyjmuje próbki do badań żywności w Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta
pokój 219 A,
od poniedziałku do piątku w godzinach: 7.30-13.00.
 

W Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta przeglądowi podlega:

  • cel badania
  • zakres badań w zależności od potrzeb klienta
  • metody badawcze
  • sposób pobierania i dostarczania próbek
  • termin realizacji badania
  • sposób przekazywania wyników badań

Zakres badań:

Parametry fizyko-chemiczne:

  • Metale
  • Mykotoksyny
  • 2 i 3-MCPD
  • Estry 2-MCPD, 3-MCPD i glicydolu
  • WWA
  • Witamina C
  • Azotyny i azotany
  • Konserwanty: SO2
  • Badania sensoryczne – cechy organoleptyczne
  • Szkodniki
  • Alergeny
  • Promieniotwórczy Cez-137
  • Tłuszcze
  • Zawartość wody – koncentraty spożywcze
  • Wilgotność- wyroby i półprodukty ciastkarskie

Parametry mikrobiologiczne:

  • Salmonella spp (obecność)
  • Listeria monocytogenes (obecność/liczba)
  • Escherichia coli (obecność)
  • β-glukuronidazo-dodatnie Escherichia coli (liczba)
  • Gronkowce koagulazo-dodatnie (Staphylococcus aureus) (obecność/liczba)
  • Enterobacteriaceae (obecność/liczba)
  • Ogólna liczba drobnoustrojów
  • Przypuszczalne Bacillus cereus (liczba)
  • Drożdże i pleśnie (liczba)
  • Bakterie z grupy coli (liczba)
  • Campylobacter spp.(obecność)
  • Werotoksyczne Escherichia coli (obecność)
  • Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium (obecność)
  • Cronobacter spp. (obecność)

Szczegółowe informacje dotyczące badanych matryc i parametrów dostępne w punkcie obsługi klienta

 

{"register":{"columns":[]}}