Badania żywności
Szczegółowy wykaz badań/pomiarów wraz z metodami dostępny jest w "Wykazie działalnosci laboratoryjej"
Przyjmowanie próbek:
Laboratorium przyjmuje próbki do badań żywności w Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta
pokój 219 A,
od poniedziałku do piątku w godzinach: 7.30-13.00.
W Punkcie Przyjmowania Próbek i Obsługi Klienta przeglądowi podlega:
- cel badania
- zakres badań w zależności od potrzeb klienta
- metody badawcze
- sposób pobierania i dostarczania próbek
- termin realizacji badania
- sposób przekazywania wyników badań
Zakres badań:
Parametry fizyko-chemiczne:
- Metale
- Mykotoksyny
- 2 i 3-MCPD
- Estry 2-MCPD, 3-MCPD i glicydolu
- WWA
- Witamina C
- Azotyny i azotany
- Konserwanty: SO2
- Badania sensoryczne – cechy organoleptyczne
- Szkodniki
- Alergeny
- Promieniotwórczy Cez-137
- Tłuszcze
- Zawartość wody – koncentraty spożywcze
- Wilgotność- wyroby i półprodukty ciastkarskie
Parametry mikrobiologiczne:
- Salmonella spp (obecność)
- Listeria monocytogenes (obecność/liczba)
- Escherichia coli (obecność)
- β-glukuronidazo-dodatnie Escherichia coli (liczba)
- Gronkowce koagulazo-dodatnie (Staphylococcus aureus) (obecność/liczba)
- Enterobacteriaceae (obecność/liczba)
- Ogólna liczba drobnoustrojów
- Przypuszczalne Bacillus cereus (liczba)
- Drożdże i pleśnie (liczba)
- Bakterie z grupy coli (liczba)
- Campylobacter spp.(obecność)
- Werotoksyczne Escherichia coli (obecność)
- Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium (obecność)
- Cronobacter spp. (obecność)
Szczegółowe informacje dotyczące badanych matryc i parametrów dostępne w punkcie obsługi klienta