W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Higieny Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków

Do zadań Oddziału Higieny Żywności, Żywienia należą:

  • koordynacja nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu oraz nad bezpieczeństwem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także nad jakością żywienia w zakładach żywienia zamkniętego;
  • nadzór merytoryczny nad działalnością pionu Higieny Żywności, Żywienia Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych;
  • przeprowadzanie audytów w Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym;
  • koordynowanie działań w zakresie niebezpiecznych produktów żywnościowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach systemu wczesnego ostrzegania RASFF;
  • przeprowadzanie oceny stanu sanitarnego woj. lubelskiego w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • rozpatrywanie odwołań od decyzji Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w postępowaniu administracyjno-egzekucyjnym oraz skarg i wniosków;
  • sporządzanie planów pobierania próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, opracowywanie sprawozdań z ich realizacji oraz koordynowanie działań w tym zakresie;
  • prowadzenie szkoleń, narad i konsultacji dla pracowników Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych;
  • współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi oraz jednostkami administracji rządowej i samorządowej;
  • prowadzenie porad grzybowych oraz wydawani atestów na grzyby świeże wprowadzane do obrotu;
  • udzielanie informacji przedsiębiorcom i konsumentom w zakresie bezpieczeństwa żywności.
{"register":{"columns":[]}}