W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień bez infekcji - jak zadbać o naszą odporność

29.09.2025

Grafika przedstawia napis: Jesień bez infekcji. Po lewej stronie napisu widać zarys tarczy, od której odbijają się jesienne liście.

Jesień to czas wzmożonej dbałości o naszą odporność. Z jednej strony borykamy się z chłodniejszymi dniami, przez co mniej eksponujemy swoje ciało na promienie słoneczne, które pomagają naszym organizmom w produkcji witaminy D. Z drugiej strony, zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, mamy mniejsze pragnienie, wskutek czego pijemy mniej wody oraz spożywamy mniej świeżych warzyw i owoców. Co gorsza, część z nas rezygnuje w tym okresie z aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. W takim razie, jak możemy zadbać o naszą odporność jesienią?

 Po pierwsze przestrzegajmy zasad higieny osobistej, szczególnie mycia rąk: przed spożywaniem pokarmów, po wyjściu z toalety, po kichaniu. Kiedy kaszlemy albo kichamy, róbmy to w zgięcie łokcia lub chusteczkę. Zadbajmy o odpowiedni długi sen i regenerację, unikajmy stresu i nauczmy się ten stres rozładowywać, poprzez ulubione formy relaksu. Unikajmy również dotykania błon śluzowych ust, nosa i oczu oraz jeśli to możliwe unikajmy bliskiego kontaktu z osobami chorymi. Kolejną formą profilaktyki przeciw chorobom będą szczepienia ochronne, w tym szczepienie przeciwko grypie, krztuścowi, RSV i COVID-19.  Dlaczego warto się zaszczepić? Przede wszystkim jest to ochrona przed zachorowaniem, ponieważ szczepionka „uczy” organizm rozpoznawania i zwalczania wirusów, zmniejszając ryzyko zachorowania. Jest to również forma ograniczania powikłań, zmniejszania ryzyka hospitalizacji oraz ograniczania się rozprzestrzeniania wirusów.

 Ważnym sprzymierzeńcem naszej odporności, jest odpowiednia dieta. Na myśl od razu przychodzą nam kiszonki, czy to w postaci kiszonej kapusty, czy to kiszonych ogórków, pełnych bakterii kwasu mlekowego oraz błonnika. Nie zapominajmy również o warzywach i owocach sezonowych. Szczególnie o marchwi, pełnej witamin C, E, K, z grupy B, wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony. Grejpfruty i pomarańcze również zawierają witaminę C, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu.  Cebula i czosnek oprócz powyższych witamin, zawierają olejki eteryczne i siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby, a także allicynę, która niszczy wirusy powodujących przeziębienie. Nie zapominajmy także o natce pietruszki, dostarczającej do naszego organizmu dużo żelaza, które zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Od ilości tego pierwiastka zależy odporność. Co ciekawe, łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.

 Kolejnym filarem, którym pomaga w budowaniu naszej odporności jest aktywność fizyczna, szczególnie ta uprawiana na świeżym powietrzu. Regularna aktywność fizyczna pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co może pomóc w uniknięciu infekcji wirusowych. Ćwiczenia wyzwalają endorfiny, które pomagają poprawić nastrój i zmniejszyć stres. Możemy próbować różnych form aktywności, takich jak spacery, bieganie, jazda na rowerze, nordic walking czy yoga, aby utrzymać się w dobrej formie. Dobierając strój weźmy po uwagę dyscyplinę sportu jaką chcemy uprawiać, porę dnia, miejsce uprawiania aktywności ruchowej oraz temperaturę powietrza. Najlepiej sprawdzi się ubranie na tzw. cebulkę, które składa się z minimum trzech warstw. Koniecznie zadbaj o nakrycie głowy. Strój powinien być także wyposażony w odblaski, jeśli będziemy uprawiać sport po zmroku.

{"register":{"columns":[]}}