W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy dzień bezpieczeństwa żywności „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”

07.06.2021

Grafika przedstawia napis „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra” 7 czerwca 2021 Międzynarodowy dzień bezpieczeństwa żywności. W prawym dolnym rogu widnieje logo w kształcie jabłka, w które wpisane jest serce położone na dłoni.

W dniu 7 czerwca 2021 roku świętujemy już po raz trzeci Międzynarodowy Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Początek miał miejsce 20 grudnia 2018 roku, gdzie Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję 73/250 ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day - WFSD). Począwszy od 2019 roku, każdy 7 czerwca stał się czasem celebracji licznych korzyści płynących z bezpiecznej żywności, ale również chwilą refleksji nad ciążącą nad wszystkimi odpowiedzialnością za jej zapewnienie.  Hasło tegorocznych obchodów brzmi „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”.

Jak świętować tegoroczne obchody?

  • Organizuj rozmowy i spotkania dotyczące bezpieczeństwa żywności - zaproś ludzi, którzy uprawiają, przetwarzają, sprzedają lub przygotowują żywność, aby przedstawić robią i jak ważne jest dla nich bezpieczeństwo żywności.
  • Wykorzystaj media - udostępniaj informacje nt. Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności poprzez gazety, radio, telewizję, media społecznościowe oraz Internet.
  • Poprowadź zawody - zorganizuj konkursy np. plakatów lub fotografii. Zachęć uczestników, aby dowiedzieli się jak najwięcej na temat bezpieczeństwa żywności. Zwycięskie prace można wykorzystać w miejscach publicznych, aby kontynuować podnoszenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności.

Więcej informacji pod adresem: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/wfsd-homepage/en/