W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady bezpieczeństwa podczas upałów

18.06.2021

Na zdjęciu termometr ze wskazaniem temperatury ok 40 stopni Celcjusza

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30ºC i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu.

  1. PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA

    • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy;
    • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa;
    • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
    • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;
  2. UNIKANIE UPAŁU

    • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;
    • unikanie forsownego wysiłku fizycznego;
    • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
    • pędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
    • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
    • nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;
  3. CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU

    • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało;
    • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;
    • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;
    • picie dużej ilości wody;
    • unikanie spożywania napojów alkoholowych;
    • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
    • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych;
    • utrzymywanie higieny osobistej;
  4. UDZIELANIE POMOCY

    • jeśli w Twoim otoczeniu mieszkają osoby w podeszłym wieku, chore lub samotne - odwiedzaj je i w razie potrzeby udziel pomocy;
    • przechowywanie leków w temperaturze poniżej 25°C lub w lodówce (należy zapoznać się z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu);
    • w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca, zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki medycznej;
    • do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność, niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe;
    • podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy:
      • przenieść osobę w chłodniejsze miejsce,
      • ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów,
      • obniżać temperaturę ciała poprzez:
        • przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin,
        • nieprzerwane wachlowanie,
        • spryskiwanie skóry wodą o temperaturze 25-30 °C.
      • nie należy podawać żadnych leków,
      • osobę, która straciła przytomność należy ułożyć na boku.

Opracowano przez Główny Inspektorat Sanitarny na podstawie: „Public health advice on preventing health impacts of heat. A set of information sheets for different target audiences”. World Health Organization 2011

 

{"register":{"columns":[]}}