W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Ważne informacje dotyczące mechanizmu

Materiały

Pismo do podmiotów dot. współczynnika
Pismo​_do​_podmiotów​_dot​_współczynnika.pdf 0.80MB
Pismo do podmiotów dot. współczynnika
Pismo​_dot​_współczynnika.pdf 0.20MB

 

Pytania i odpowiedzi dot. monitorowania rynku mleka


1. Jaka jest podstawa prawna przekazywania danych o mleku surowym dostarczonym do pierwszego podmiotu skupującego?
Obowiązek raportowania przez pierwszy podmiot skupujący danych o mleku surowym dostarczanym mu każdego miesiąca za poprzedni miesiąc określony został w art. 151 rozporządzenia PEiR (UE) nr 1308/2013.
Szczegółowy zakres przekazywanych danych określa rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2017/1185 z dnia 20 kwietnia 2017 r., zmienione przez rozporządzenie wykonawcze Komisji nr (UE) 2019/1746 z dnia 1 października 2019 r.  – w art. 12 (b), załącznik III, pkt 8. Mleko.
Pierwszy podmiot skupujący mleko surowe przekazuje dane o surowym mleku właściwemu miejscowo Dyrektorowi OT KOWR na formularzu (Rpps_P1_z4 Informacja miesięczna o ilości skupionego surowego mleka krowiego) opracowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, udostępnionym na stronie internetowej KOWR - zgodnie z art. 2a ust. 1 ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych.

2. Jakie dane podmiot zobowiązany jest przekazywać Dyrektorowi OT KOWR?
Pierwsze podmioty skupujące surowe mleko krowie przekazują Dyrektorowi OT KOWR:
a) łączną ilość skupionego surowego mleka krowiego (w tym ekologicznego surowego mleka krowiego), w kilogramach (kg) przy rzeczywistej zawartości tłuszczu;
b) zawartość tłuszczu w surowym mleku krowim, jako % masy produktu;
c) zawartość białka w surowym mleku krowim, jako % masy produktu;
d) łączną ilość ekologicznego surowego mleka krowiego, w kilogramach (kg) przy rzeczywistej zawartości tłuszczu.

3. Jaką metodologię należy przyjąć przy określaniu zawartości białka i tłuszczu jako % masy produktu?
Obowiązek sprawozdawczy dotyczący zawartości białka i zawartości tłuszczu w surowym mleku krowim dostarczonym do pierwszego podmiotu skupującego opierać się powinien na metodologii przyjętej przez dany podmiot.

4. Czy ekologiczne mleko surowe skupione z gospodarstw położonych poza terytorium Polski (np. z Litwy) podmiot wykazuje w składanej co miesiąc Dyrektorowi OT KOWR Informacji miesięcznej o ilości skupionego surowego mleka krowiego?
Pierwszy podmiot skupujący surowe mleko krowie (w tym ekologiczne mleko surowe) deklaruje co miesiąc Dyrektorowi OT KOWR ilość mleka surowego, którą mu dostarczono każdego miesiąca - niezależnie czy dostarczone mleko pochodziło od producenta polskiego czy też od zagranicznego producenta, np. litewskiego.

5. Jakie ekologiczne mleko surowe objęte jest monitorowaniem?
Surowe ekologiczne mleko krowie musi spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 i odnosi się do gospodarstw certyfikowanych lub w szczególnych przypadkach, jeśli producent oddziela ziemię, zwierzęta i produkty używane do produkcji ekologicznej od tych wykorzystywanych w produkcji nieekologicznej, jest zobowiązany prowadzić odpowiednią dokumentację potwierdzającą podział.

{"register":{"columns":[]}}