W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia

Sekcja Nadzoru nad  Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia 

  kierownik  Łukasz  Mrówczyński

pokój. nr 2, nr 15

                                                                                                            

Zadania Sekcji  Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i żywienia :

  1. Nadzór nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego, w tym wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, poprzez przeprowadzanie urzędowych kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do:
  • żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzanej do obrotu,
  • produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym,
  • prawidłowości stosowania procedur opartych na zasadach  systemu HACCP                     w nadzorowanych zakładach.
  1. Nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wzbogacanymi poprzez kontrolę przestrzegania warunków ich wprowadzania do obrotu.
  2. Nadzór nad stosowaniem substancji dodatkowych, aromatów i rozpuszczalników poprzez kontrolę ich stosowania w trakcie produkcji żywności oraz pobór próbek w ramach urzędowej kontroli.
  3. Kontrola najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, poprzez pobór próbek  w ramach urzędowej kontroli żywności do badań laboratoryjnych.
  4. Kontrola żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania jako żywność w zakresie uregulowanym w rozporządzeniach (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady.
  5. Przeprowadzanie kontroli granicznej w miejscu docelowego przeznaczenia oraz wydawanie świadectw stwierdzających spełnienie przez towary objęte kontrolą wymagań  zdrowotnych (żywność, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością).
  • wniosek o dokonanie granicznej kontroli środka spożywczego/materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością,
  • wniosek o dokonanie granicznej kontroli substancji pomagającej w przetwarzaniu
  1. Powiadamianie o niebezpiecznej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci  systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów.
  2. Pobór próbek monitoringowych żywności i żywienia, istotnych dla formułowania, przez jednostki badawczo rozwojowe, opinii naukowych niezbędnych do oceny ryzyka.
  3. Prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych.
  4. Przeprowadzanie urzędowych kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym:
  • nadzór nad przestrzeganiem, przez podmioty działające na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz dobrej praktyki higienicznej,
  • nadzór nad przestrzeganiem przepisów rozporządzenia (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • pobór próbek do badań w kierunku migracji globalnej, migracji specyficznej formaldehydu, migracji ołowiu i kadmu oraz oceny organoleptycznej materiałów i wyrobów  przeznaczonych do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych, wyrobów ceramicznych, innych.
  1. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy z dnia 30 marca 2001r. o kosmetykach (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., 475).
  2. Powiadamianie oraz monitorowanie działań mających na celu wycofanie z rynku kosmetyków nie spełniających wymagań w ramach funkcjonowania Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych – RAPEX.

Ponadto komórka organizacyjna realizuje zadania zakresu:

  1. Rejestracji i zatwierdzania zakładów.

Zgodnie z art. 61 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności  i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r., poz. 149) rejestracji oraz zatwierdzeniu podlegają zakłady, które:

  • produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
  • wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
  • produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6,
  • działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem

w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004

  1. Wpisu do rejestru zakładów.

Wpisowi do rejestru zakładów na podstawie art. 63 ust. 2 i ust. 3  ww. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności  i żywienia podlegają  podmiot działający na rynku spożywczym w obszarze:

  • działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
  • urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
  • obiektów  lub  urządzeń  ruchomych lub  tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
  • gospodarstw agroturystycznych;
  • podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej iż 1 000hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
  • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
  • sklepów zielarskich;
  • przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
  • producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
  • zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
  • zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
  • podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.i dostawy bezpośrednie
  • rolniczy handel detaliczny

Uwaga:

Zatwierdzenie i wpis jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.

Zakłady mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów

  1. Wykreślenia z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokonuje się na wniosek podmiotu lub z urzędu.

Wnioski  do pobrania w zakładce „Druki do pobrania”

  1. Prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz uaktualnianie na bieżąco danych zawartych w rejestrze.
  2. Wydawanie zaświadczeń o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  3. Prowadzenie porad w zakresie bezpieczeństwa spożywania grzybów rosnących w warunkach naturalnych.

Rozpatrywanie skarg, interwencji i wniosków interesantów

{"register":{"columns":[]}}