W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Grzyby

Informujemy, że w związku z rozpoczętym sezonem grzybowym, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie oferuje od poniedziałku do piątku, w godz. 7:30-10:00: 

  • bezpłatne porady grzybowe dla osób prywatnych,
  • wydawanie atestów na grzyby świeże dla podmiotów zarejestrowanych w Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z cennikiem PSSE w Częstochowie.

Warunki uzyskania atestu:

  • grzyby muszą być posegregowane według gatunków, świeże, całe, nieuszkodzone, z całymi owocnikami tj. trzon + kapelusz.

Ocenie nie podlegają grzyby spleśniałe, rozmoczone, nasączone wodą,  grzyby przetworzone (np. gotowane, marynowane, suszone) oraz po obróbce wstępnej (np. niedopuszczalne jest zdjęcie skórki z kapelusza maślaków, odcięcie trzonu itp.).

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby, w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r., poz. 2237 ze zm.).

{"register":{"columns":[]}}