Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku realizuje zadania poprzez wykonywanie:
- badań mikrobiologicznych próbek:
- żywności,
- produktów kosmetycznych,
- badań fizykochemicznych próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- produktów kosmetycznych,
- badań organoleptycznych próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- oceny oznakowania próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- produktów kosmetycznych,
- badań próbek sanitarnych pochodzących z obszaru produkcji żywności.
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE
Badania akredytowane* żywności:
- obecność Salmonella spp. w żywności**,
- obecność Salmonella spp. metodą enzymoimmunofluorescencyjną na analizatorze Mini Vidas w żywności**,
- obecność Listeria monocytogenes w żywności**,
- liczba Listeria monocytogenes w żywności**,
- liczba drożdży i pleśni w żywności**,
- liczba drobnoustrojów w żywności**,
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (S. aureus i innych gatunków) w żywności**,
- liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli w żywności**,
- liczba Enterobacteriaceae w temp.37°C w żywności**,
- liczba przypuszczalnych Bacillus cereus w żywności**,
- liczba bakterii z grupy coli w temp.37°C w żywności**,
- szczelność konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
- trwałość konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
- obecność Cronobacter spp. w mleku i przetworach mlecznych.
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE
Badania akredytowane* żywności:
- zawartość kadmu i ołowiu w żywności**,
- zawartość rtęci w żywności**,
- zawartość dwutlenku siarki w przetworach owocowych, warzywnych i grzybowych, musztardzie, winach i octach,
- kwasowość pieczywa i bułki tartej,
- wilgotność pieczywa i bułki tartej,
- zawartość magnezu, wapnia, potasu i sodu w żywności**,
- zawartość grzybów zaczerwionych w grzybach suszonych,
- zawartość zanieczyszczeń fizycznych: mineralnych, pochodzenia zwierzęcego i ciał obcych oraz zanieczyszczeń ferromagnetycznych w suszonych ziołach i przyprawach.
Badania akredytowane* materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- migracja globalna do wodnych płynów modelowych i mediów substytucyjnych z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- migracja formaldehydu do 3 % kwasu octowego z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- zawartość formaldehydu w wyciągu wodnym z papieru i tektury przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego z wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego z wyrobów szklanych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Badania akredytowane* produktów kosmetycznych:
- zawartość nadtlenku wodoru w preparatach do trwałej ondulacji i farbach do włosów,
- zawartość kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji na zimno,
- zawartość formaldehydu w produktach kosmetycznych,
- zawartość fluoru w paście do zębów.
Badania nieakredytowane:
- obecność zanieczyszczeń fizycznych w zbożach, przetworach zbożowych, przetworach grzybowych, słodyczach i wyrobach cukierniczych,
- obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości w przetworach owocowych, zbożach i przetworach zbożowych oraz w obiektach z obszaru produkcji żywności,
- obecność Pseudomonas aeruginosa w produktach kosmetycznych,
- obecność gronkowców koagulazo-dodatnich w produktach kosmetycznych,
- obecność Candida albicans w produktach kosmetycznych,
- obecność Escherichia coli w produktach kosmetycznych,
- liczba mezofilnych bakterii tlenowych w produktach kosmetycznych,
- liczba drożdży i pleśni w produktach kosmetycznych.
BADANIA ORGANOLEPTYCZNE
Badania akredytowane* żywności:
- kształt, powierzchnia, barwa, grubość skórki, porowatość, elastyczność, krajalność miękiszu, zapach i smak pieczywa,
- barwa, postać, zapach i smak bułki tartej,
- wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak wyrobów garmażeryjnych,
- barwa, wygląd, zapach przed ugotowaniem i po ugotowaniu oraz smak po ugotowaniu makaronów,
- wygląd zewnętrzny w opakowaniu bezpośrednim lub jednostkowym, kształt, barwa, powierzchnia, przełom, konsystencja, zapach, smak i stopień wypełnienia nadzieniem wyrobów cukierniczych,
- jednolitość partii, wygląd zewnętrzny, struktura, tekstura, zapach i smak wyrobów ciastkarskich,
- barwa, zapach, smak, wygląd i konsystencja produktów grzybowych,
- wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak przetworów owocowych,
- wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak przetworów warzywnych.
Badania akredytowane* materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
- zapach przekazywany przy bezpośrednim kontakcie z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych i gumy, z papieru i tektury, drewnianych, metalowych, tekstylnych i skórzanych oraz z ceramiki i szkła,
- smak przekazywany przy bezpośrednim kontakcie z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych i gumy, z papieru i tektury, drewnianych, metalowych, tekstylnych i skórzanych oraz z ceramiki i szkła.
* Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 521
** szczegółowy wykaz przedmiotów badań i badanych cech zgodny z zakresem akredytacji nr AB 521 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Przyjmowanie próbek:
poniedziałki i wtorki w godzinach 8:00 ÷ 12:00, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 83 – badania mikrobiologiczne,
od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 ÷ 12:00, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 11 – badania fizykochemiczne żywności (z wyjątkiem próbek pieczywa i bułki tartej do badań w kierunku oznaczenia wilgotności przyjmowanych do godziny 10:00) i obiektów z obszaru produkcji żywności i nr 34 344 99 12 – badania fizykochemiczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych oraz badania organoleptyczne żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
U W A G A
W przypadku osób fizycznych należność za wykonanie badań pobierana jest przed przystąpieniem do realizacji zleceń (płatność gotówką / kartą płatniczą w Kasie PSSE w Częstochowie lub w formie przedpłaty po uprzednim uzgodnieniu zakresu badań; nr konta bankowego: NBP O/O w Katowicach 26 1010 1212 0055 5522 3100 0000; tytuł przelewu: imię i nazwisko klienta).