W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku realizuje zadania poprzez wykonywanie:

  • badań mikrobiologicznych próbek:
    • żywności,
    • produktów kosmetycznych,
  • badań fizykochemicznych próbek:
    • żywności,
    • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
    • produktów kosmetycznych,
  • badań organoleptycznych próbek:
    • żywności,
    • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • oceny oznakowania próbek:
    • żywności,
    • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
    • produktów kosmetycznych,
  • badań próbek sanitarnych pochodzących z obszaru produkcji żywności.

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE

Badania akredytowane* żywności:

  • obecność Salmonella spp. w żywności**,
  • obecność Salmonella spp. metodą enzymoimmunofluorescencyjną na analizatorze Mini Vidas w żywności**,
  • obecność Listeria monocytogenes w żywności**,
  • liczba Listeria monocytogenes w żywności**,
  • liczba drożdży i pleśni w żywności**,
  • liczba drobnoustrojów w żywności**,
  • liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (S. aureus i innych gatunków) w żywności**,
  • liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli w żywności**,
  • liczba Enterobacteriaceae w temp.37°C w żywności**,
  • liczba przypuszczalnych Bacillus cereus w żywności**,
  • liczba bakterii z grupy coli w temp.37°C w żywności**,
  • szczelność konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
  • trwałość konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
  • obecność Cronobacter spp. w mleku i przetworach mlecznych.

BADANIA FIZYKOCHEMICZNE

Badania akredytowane* żywności:

  • zawartość kadmu i ołowiu w żywności**,
  • zawartość rtęci w żywności**,
  • zawartość dwutlenku siarki w przetworach owocowych, warzywnych i grzybowych, musztardzie, winach i octach,
  • kwasowość pieczywa i bułki tartej,
  • wilgotność pieczywa i bułki tartej,
  • zawartość magnezu, wapnia, potasu i sodu w żywności**,
  • zawartość grzybów zaczerwionych w grzybach suszonych,
  • zawartość zanieczyszczeń fizycznych: mineralnych, pochodzenia zwierzęcego i ciał obcych oraz zanieczyszczeń ferromagnetycznych w suszonych ziołach i przyprawach.

Badania akredytowane* materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • migracja globalna do wodnych płynów modelowych i mediów substytucyjnych z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • migracja formaldehydu do 3 % kwasu octowego z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • zawartość formaldehydu w wyciągu wodnym z papieru i tektury przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego z wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego z wyrobów szklanych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • Badania akredytowane* produktów kosmetycznych:
  • zawartość nadtlenku wodoru w preparatach do trwałej ondulacji i farbach do włosów,
  • zawartość kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji na zimno,
  • zawartość formaldehydu w produktach kosmetycznych,
  • zawartość fluoru w paście do zębów.

Badania nieakredytowane:

  • obecność zanieczyszczeń fizycznych w zbożach, przetworach zbożowych, przetworach grzybowych, słodyczach i wyrobach cukierniczych,
  • obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości w przetworach owocowych, zbożach i przetworach zbożowych oraz w obiektach z obszaru produkcji żywności,
  • obecność Pseudomonas aeruginosa w produktach kosmetycznych,
  • obecność gronkowców koagulazo-dodatnich w produktach kosmetycznych,
  • obecność Candida albicans w produktach kosmetycznych,
  • obecność Escherichia coli w produktach kosmetycznych,
  • liczba mezofilnych bakterii tlenowych w produktach kosmetycznych,
  • liczba drożdży i pleśni w produktach kosmetycznych.

BADANIA ORGANOLEPTYCZNE

Badania akredytowane* żywności:

  • kształt, powierzchnia, barwa, grubość skórki, porowatość, elastyczność, krajalność miękiszu, zapach i smak pieczywa,
  • barwa, postać, zapach i smak bułki tartej,
  • wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak wyrobów garmażeryjnych,
  • barwa, wygląd, zapach przed ugotowaniem i po ugotowaniu oraz smak po ugotowaniu makaronów,
  • wygląd zewnętrzny w opakowaniu bezpośrednim lub jednostkowym, kształt, barwa, powierzchnia, przełom, konsystencja, zapach, smak i stopień wypełnienia nadzieniem wyrobów cukierniczych,
  • jednolitość partii, wygląd zewnętrzny, struktura, tekstura, zapach i smak wyrobów ciastkarskich,
  • barwa, zapach, smak, wygląd i konsystencja produktów grzybowych,
  • wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak przetworów owocowych,
  • wygląd, barwa, konsystencja, zapach i smak przetworów warzywnych.

Badania akredytowane* materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • zapach przekazywany przy bezpośrednim kontakcie z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych i gumy, z papieru i tektury, drewnianych, metalowych, tekstylnych i skórzanych oraz z ceramiki i szkła,
  • smak przekazywany przy bezpośrednim kontakcie z materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych i gumy, z papieru i tektury, drewnianych, metalowych, tekstylnych i skórzanych oraz z ceramiki i szkła.

* Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 521
** szczegółowy wykaz przedmiotów badań i badanych cech zgodny z zakresem akredytacji nr AB 521 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji

Przyjmowanie próbek:
poniedziałki i wtorki w godzinach 8:00 ÷ 12:00, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 83 – badania mikrobiologiczne,
od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 ÷ 12:00, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 11 – badania fizykochemiczne żywności (z wyjątkiem próbek pieczywa i bułki tartej do badań w kierunku oznaczenia wilgotności przyjmowanych do godziny 10:00) i obiektów z obszaru produkcji żywności i nr 34 344 99 12 – badania fizykochemiczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych oraz badania organoleptyczne żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

U W A G A
W przypadku osób fizycznych należność za wykonanie badań pobierana jest przed przystąpieniem do realizacji zleceń (płatność gotówką / kartą płatniczą w Kasie PSSE w Częstochowie lub w formie przedpłaty po uprzednim uzgodnieniu zakresu badań; nr konta bankowego: NBP O/O w Katowicach 26 1010 1212 0055 5522 3100 0000; tytuł przelewu: imię i nazwisko klienta).

{"register":{"columns":[]}}