W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatwierdzanie zakładów

26.04.2023

  • Na podstawie art. 61 oraz art. 63 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006
    o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 poz. 2132), każdy przedsiębiorca, który zajmuje się produkcją lub obrotem żywnością, zobowiązany jest do uzyskania w drodze decyzji zatwierdzenia zakładu przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kaliszu.
  • Zatwierdzenie dokonywane jest po przeprowadzeniu kontroli, podczas której pracownicy sprawdzają spełnienie wymagań sanitarno-technicznych określonych przepisami obowiązującego prawa w danej placówce.
  • Wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu podlegającego urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy - zgodnie z art. 64 Ustawy
    z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia - złożyć na
    co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
  • Wymagania dla pomieszczeń zakładów produkcji oraz obrotu żywnością, które podlegają ocenie podczas kontroli na wniosek przedsiębiorcy, określone są
    w załączniku II do Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego
    i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
    (Dz. Urz. UE L 139 str. 1 z późn. zm.).
  • Wymogi zawarte w przytoczonym powyżej akcie prawnym dotyczą wymagań dla pomieszczeń żywnościowych w zakresie higieny i czystości a także wyposażenia, wystroju, konstrukcji i wielkości pomieszczeń w stosunku do danej działalności spożywczej. Przepis reguluje ponadto zasady prowadzenia działalności obejmującej transport środków spożywczych, omawia wymagania dla sprzętu, urządzeń, wody czy skuteczności wentylacji. Wymagania zawarte
    w rozdziałach I i II dotyczą lokali stacjonarnych, natomiast rozdział III przytoczonego powyżej załącznika dotyczy ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń, pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu oraz automatów ulicznych. Ten rozdział stosuje się również do wymagań sanitarno-technicznych związanych z rolniczym handlem detalicznym.

Dokumenty jakie przedsiębiorca powinien posiadać przy kontroli związanej
z zatwierdzeniem zakładu:

  • wydruk z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub informacje na temat podmiotu z Krajowego Rejestru Sądowego,
  • aktualny wynik mikrobiologicznego badania wody dla zakładów nowootwartych lub dokonujących zmiany/przebudowy instalacji wodnej zakładu, który będzie spełniał wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w aktualnie obowiązujących przepisach prawa,
  • umowa najmu lokalu dla podmiotów, które zarejestrowane są w Krajowym Rejestrze Sądowym,
  • aktualny dokument, który potwierdzi sprawność wentylacji występującej
    w zakładzie,
  • opracowane Instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej.


W myśl art. 63 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia zatwierdzenie nie
jest wymagane w stosunku do:

  • działalności w zakresie dostaw bezpośrednich,
  • urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności,
  • obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej,
  • gospodarstw agroturystycznych,
  • podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi
    w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina,
  • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego,
  • sklepów zielarskich,
  • przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie,
  • producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym,
  • zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa
    w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet,
  • zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem,
  • podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.

 

W przypadkach, o których mowa powyżej, podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.

 

{"register":{"columns":[]}}