W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia (ON-HŻ)
Kierownik Sekcji - mgr inż. Agata Wawrzyniak-Mikołajewska

tel. 62 767 76 20, 62 767 76 23

higiena_zywnosci.psse.kalisz@sanepid.gov.pl
 

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i  Żywienia należy:

  1. Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór
    nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, suplementów diety oraz nadzór nad produkcją materiałów
    i wyrobów do kontaktu z żywnością.
  2. Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz żywności sprowadzonej z krajów trzecich, wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granice.
  3. Sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością.
  4. Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania
    o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
  5. Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu
    z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności.
  6. Prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, zakładach zbiorowego żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu
    z żywnością.
  7. Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych.
  8. Przygotowanie informacji o stanie sanitarno-higienicznym powiatu kaliskiego dla organów administracji rządowej i samorządowej.
  9. Sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, wydawanie decyzji zatwierdzających.
  10. Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej.
  11. Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.
Przygotowywanie decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie
z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132).

Materiały

Formularz przyjęcia zażalenia
Formularz​_przyjęcia​_zażalenia.docx 0.02MB
Prolongata terminu wykonania obowiazkow
Prolongata​_terminu​_wykonania​_obowiazkow.docx 0.02MB
Wniosek​_2023​_graniczna​_kontrola
wniosek​_2023​_graniczna​_kontrola.docx 0.02MB
Wniosek o wydanie zaświadczenia
Wniosek​_o​_wydanie​_zaświadczenia.doc 0.04MB
Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej
Wytyczne​_Dobrej​_Praktyki​_Higienicznej​_i​_Produkcyjnej.pdf 0.81MB
Wniosek o wpis zakładu zalacznik 2
wzór​_wniosek​_o​_wpis​_zakładu​_zalacznik​_2.doc 0.06MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zalacznik 5
wzór​_wniosek​_o​_wykreślenie​_zakładu​_z​_rejestru​_zalacznik​_5.doc 0.06MB
Wniosek o zatwierdzenie i wpis zalacznik 3
wzór​_wniosek​_o​_zatwierdzenie​_i​_wpis​_zalacznik​_3.doc 0.05MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zalacznik nr 4
wzór​_wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_​_zalacznik​_nr​_4.doc 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}