W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

13.01.2023

Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) zdecydował, że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.

Obowiązek rejestracji dotyczy producentów artykułów żywnościowych z kategorii:

    • (1) mleko i produkty mleczne,
    • (2) mięso i produkty mięsne (w tym ryby  i ich produkty),
    • (3) jajka w proszku (proszek jajeczny),
    • (4) żywność dla niemowląt,
    • (5) nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Proces rejestracji polskich podmiotów prowadzą:

    • powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku produktów z kategorii (1), (2) i (3);
    • powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku produktów z kategorii (4) i (5).

Informacje na temat nowych wymogów indyjskich dostępne są na stronach internetowych:

 Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
  • https://kowr.gov.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/informacja-ws-nowych-regulacji-indyjskich-dot-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii

Głównego Inspektoratu Weterynarii 
    • https://www.wetgiw.gov.pl/main/aktualnosci/Informacje-ws.-nowych-regulacji-indyjskich-dot.-rejestracji-zagranicznych-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-Indii/idn:2183

Głównego Inspektoratu Sanitarnego
    • https://www.gov.pl/web/gis/rejestracja-zakladow-produkujacych-zywnosc-eksportowana-do-indii

{"register":{"columns":[]}}