Podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności
21.10.2025
Podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności są niezbędne, aby zapobiegać zatruciom pokarmowym. Każdy rodzaj żywności może spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli nie jest ona prawidłowo przygotowywana lub przechowywana. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego pamiętaj:
- myj dokładnie ręce,
- czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków,
- stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb,
- sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów,
- przechowuj oddzielnie produkty surowe i gotowe do spożycia,
- nie jedz surowego mięsa, sprawdzaj czy jest właściwie ugotowane lub podgrzane,
- przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze, pamiętaj by nie znajdowała się długo poza lodówką czy zamrażarką,
- osłaniaj żywność przed owadami czy zwierzętami,
Europejscy naukowcy badają zagrożenia wywoływane przez patogeny takie jak Salmonella, które mogą powodować zatrucia przez spożycie żywności zanieczyszczonej tymi bakteriami. Współpraca między państwami członkowskimi UE i organizacjami doprowadziła do wprowadzenia skutecznych programów, których celem jest ograniczenie narażenia żywności na zanieczyszczenie patogennymi drobnoustrojami.
Przestrzegaj zasad higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania żywności.
Dowiedz się, jak zapobiegać zatruciom pokarmowym dzięki kampanii #Safe2EatEU.