Prawidłowe postępowanie z żywnością - Kampania EFSA
06.10.2025
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niebezpieczna żywność może zawierać szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne. To one przyczyniają się do rozwoju różnych chorób począwszy od biegunki aż po nowotwory.
Aby ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność i zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom należy stosować następujące zasady:
- Myć ręce!
- Oddzielać żywność surową od ugotowanej.
- Pamiętać o obróbce cieplnej.
- Przechowywać żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowywać w lodówce.
- Zadbać o poprawne rozmrażanie żywności.
- Używać czystej i bezpiecznej wody.
Odpowiednie przygotowanie żywności = mniejsze ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Zadbaj o higienę w swojej kuchni.
Więcej informacji z na stronie kampanii #Safe2EatEU https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling
W ramach Kampanii przeprowadzono wśród pracowników jednej szkoły podstawowej i przedszkola pogadanki o powyżej tematyce.