W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Talerz zdrowego żywienia – spotkanie z dziećmi

07.02.2025

Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. wielkopolskiego realizuje od październiku 2024 roku projekt edukacyjny pt.: „Talerz zdrowego żywienia”.

talerz1

Celem projektu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i popularyzacja zasad prawidłowego bilansowania posiłków poprzez:

- umiejętność odczytywania schematu „Talerz zdrowego żywienia”,

- utrwalenie wiedzy na temat grup produktów żywnościowych i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,

- dostarczenie wiedzy jakie produkty i w jakich proporcjach powinny być spożywane ciągu dnia,

- umiejętność odróżnienia produktów zdrowych dla organizmu od niekorzystnych.

Adresatami są  dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy I-III szkół podstawowych) z woj. wielkopolskiego.

Na terenie powiatu ostrzeszowskiego w ramach Projektu przeprowadzono kolejne spotkanie. Zajęcia edukacyjne odbyły się w Szkole Podstawowej w Przytocznicy wśród uczniów klas I-III.  Podczas spotkania, dzieci dowiedziały się jak powinien wyglądać talerz zdrowego żywienia. Jakie różnorodne produkty powinny się na nim znaleźć by zdrowo się odżywiać. Jak ważne jest spożywanie:

- warzyw i owoców, bogatych w witaminy i minerały;

- pełnoziarnistych produktów zbożowych, które są głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika;

- białka będące składnikiem budulcowym, bym mieć mocne kości, mięśnie. Zdrowe zęby, włosy i paznokcie;

- wody, ważny składnik prawidłowej diety

 Każdy uczestnik spotkania otrzymał broszurę, oraz magnes, który będzie przypominał o zdrowym komponowaniu posiłków.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}