Talerz zdrowego żywienia – spotkanie z dziećmi
07.02.2025
Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. wielkopolskiego realizuje od październiku 2024 roku projekt edukacyjny pt.: „Talerz zdrowego żywienia”.
Celem projektu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i popularyzacja zasad prawidłowego bilansowania posiłków poprzez:
- umiejętność odczytywania schematu „Talerz zdrowego żywienia”,
- utrwalenie wiedzy na temat grup produktów żywnościowych i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- dostarczenie wiedzy jakie produkty i w jakich proporcjach powinny być spożywane ciągu dnia,
- umiejętność odróżnienia produktów zdrowych dla organizmu od niekorzystnych.
Adresatami są dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy I-III szkół podstawowych) z woj. wielkopolskiego.
Na terenie powiatu ostrzeszowskiego w ramach Projektu przeprowadzono kolejne spotkanie. Zajęcia edukacyjne odbyły się w Szkole Podstawowej w Przytocznicy wśród uczniów klas I-III. Podczas spotkania, dzieci dowiedziały się jak powinien wyglądać talerz zdrowego żywienia. Jakie różnorodne produkty powinny się na nim znaleźć by zdrowo się odżywiać. Jak ważne jest spożywanie:
- warzyw i owoców, bogatych w witaminy i minerały;
- pełnoziarnistych produktów zbożowych, które są głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika;
- białka będące składnikiem budulcowym, bym mieć mocne kości, mięśnie. Zdrowe zęby, włosy i paznokcie;
- wody, ważny składnik prawidłowej diety
Każdy uczestnik spotkania otrzymał broszurę, oraz magnes, który będzie przypominał o zdrowym komponowaniu posiłków.