W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą

11.07.2023

LOGO_UWAGA_Ostrzeżenie_publiczne

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu. Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie gov.pl: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)

{"register":{"columns":[]}}