W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą

11.07.2023

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.

Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym

Marki: Caprimar

Numer partii: R18G22 oraz R19G22

Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024

Kod kreskowy: 8410628463378

Producent: Consorcio Español Conservero S.A.

Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}