W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności w upalne dni

03.07.2025

bezpieczna żywność

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku przypomina, iż szczególnie latem prawdopodobieństwo zatruć pokarmowych staje się wysokie, z uwagi na upalne dni i niewłaściwe przechowywanie żywności.

Wysokie temperatury i wilgotność powietrza to warunki idealne do rozwoju pleśni czy mikroorganizmów takich jak Salmonella, gronkowiec, pałeczki jadu kiełbasianego, bakterii coli czy shigelli.

Oto kilka zasad bezpieczeństwa żywności w okresie letnim. Zachęcamy do zapoznania się i przestrzegania poniższych wytycznych.

  • Zawsze przechowuj żywność w urządzeniu chłodniczym, dotyczy to szczególnie produktów mięsnych czy nabiału, ale również owoców i warzyw!
  • Podczas zakupów zwracaj uwagę na sposób przechowywania danego produktu w sklepie!
  • W upalne dni staraj się unikać zakupów na targowiskach, a jeśli już to robisz sprawdź dokładnie czy produkty były właściwie przechowywane!
  • Dokładnie myj owoce i warzywa po ich zakupie!
  • Produkty, które przechowujemy poza lodówką staraj się przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu!
  • Zwróć uwagę na przechowywanie wody, którą pijesz ! Przechowywanie wody w nasłonecznionym miejscu również sprzyja rozwojowi bakterii.
  • Nigdy nie zamrażaj ponownie raz rozmrożonej żywności! Niedopuszczalne jest spożycie takich produktów, szczególnie lodów!
{"register":{"columns":[]}}