Sekcja Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
- Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy w szczególności:
- sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, w tym pochodzącej
z importu i eksportowanej, żywienia i produktów kosmetycznych; - kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne
i zdrowotne dotyczące:- warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
- warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS;
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych, produktów kosmetycznych;
- prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie
z wdrożonym Systemem Zarządzania Jakością; - współpraca z organami samorządu terytorialnego;
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy z 04.10.2018r. o produktach kosmetycznych (Dz.U. 2018r, poz.2227 z póżn. zm.) oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącej produktów kosmetycznych
( Dz. Urz. UE L 342 z 22.12.2009r str.59 z późn. zmianami) w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowania produktów kosmetycznych.
- sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, w tym pochodzącej
- Do zadań pracowników Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy w szczególności:
- prowadzenie czynności kontrolnych :
- zakładów produkcji żywności;
- zakładów obrotu żywnością;
- zakładów żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego;
- środków transportu żywności;
- wytwórni i miejsc obrotu produktów kosmetycznych.
- przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym w administracji;
- pobieranie do badań prób żywności, produktów kosmetycznych, materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych wyrobów będących w obrocie krajowym i z importu i mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi, jak również analiza sprawozdań z badań i informowanie zainteresowanych podmiotów
o wynikach badań; - opracowywanie analiz i ocen stanu higieniczno-sanitarnego obiektów żywieniowo - żywnościowych;
- prowadzenie spraw związanych ze statystyką publiczną;
- prowadzenie działań w ramach systemu RASFF oraz współpraca w tym zakresie
z innymi jednostkami na terenie województwa; - opracowywanie ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych;
- prowadzenie działań profilaktycznych w kierunku zapobiegania chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia i szerzących się drogą pokarmową;
- dokonywanie teoretycznych ocen wartości odżywczej żywienia w wybranych zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- realizowanie zadań wynikających z prac problemowych i monitoringowych koordynowanych przez WSSE, GIS, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i IŻŻ;
- współpraca z innymi jednostkami kontrolnymi (NIK, Inspekcja Handlowa, Policja, Wojskowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna i innymi);
- stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez samokształcenie
i aktywne uczestnictwo w organizowanych naradach i szkoleniach; - ocena przestrzegania przez podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP;
- prowadzenie wzmożonego nadzoru nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych oraz znakowania wyrobów kosmetycznych;
- sprawowanie nadzoru nad żywnością genetycznie zmodyfikowaną,
ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego znakowania; - nadzór nad produktami kosmetycznymi w oparciu o obowiązujące przepisy prawne;
- prowadzenie działań w zakresie systemu RAPEX;
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych;
- prowadzenie wzmożonego nadzoru nad jednostkami systemu oświaty
w zakresie sprzedaży i stosowania w ramach prowadzonego żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży określonych grup środków spożywczych; - rozpatrywanie interwencji składanych przez konsumentów dotyczących niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności lub niewłaściwych warunków sanitarno – higienicznych w zakładach żywieniowo – żywnościowych;
- wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy przekraczający granicę;
- wydawanie opinii i zaświadczeń co do zgodności stanu sanitarno – higienicznego zakładów z przepisami prawa lub przedsięwzięć zrealizowanych przy pomocy środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.
- prowadzenie czynności kontrolnych :