W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

  1. Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy w szczególności:
    1. sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, w tym pochodzącej
      z importu i eksportowanej, żywienia i produktów kosmetycznych;
    2. kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne
      i zdrowotne dotyczące:
      1. warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
      2. warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
    3. zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS;
    4. podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych, produktów kosmetycznych;
    5. prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie
      z wdrożonym Systemem Zarządzania Jakością;
    6. współpraca z organami samorządu terytorialnego;
    7. nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy z 04.10.2018r. o produktach kosmetycznych (Dz.U. 2018r, poz.2227 z póżn. zm.) oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącej produktów kosmetycznych
      ( Dz. Urz. UE L 342 z 22.12.2009r str.59 z późn. zmianami) w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowania produktów kosmetycznych.
  2. Do zadań pracowników Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy w szczególności:
    1. prowadzenie czynności kontrolnych :
      1. zakładów produkcji żywności;
      2. zakładów obrotu żywnością;
      3. zakładów żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego;
      4. środków transportu żywności;
      5. wytwórni i miejsc obrotu produktów kosmetycznych.
    2. przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym w administracji;
    3. pobieranie do badań prób żywności, produktów kosmetycznych, materiałów
      i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych wyrobów będących w obrocie krajowym i z importu i mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi, jak również analiza sprawozdań z badań i informowanie zainteresowanych podmiotów
      o wynikach badań;
    4. opracowywanie analiz i ocen stanu higieniczno-sanitarnego obiektów żywieniowo - żywnościowych;
    5. prowadzenie spraw związanych ze statystyką publiczną;
    6. prowadzenie działań w ramach systemu RASFF oraz współpraca w tym zakresie
      z innymi jednostkami na terenie województwa;
    7. opracowywanie ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych;
    8. prowadzenie działań profilaktycznych w kierunku zapobiegania chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia i szerzących się drogą pokarmową;
    9. dokonywanie teoretycznych ocen wartości odżywczej żywienia w wybranych zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
    10. realizowanie zadań wynikających z prac problemowych i monitoringowych koordynowanych przez WSSE, GIS, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i IŻŻ;
    11.  współpraca z innymi jednostkami kontrolnymi (NIK, Inspekcja Handlowa, Policja, Wojskowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna i innymi);
    12. stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych poprzez samokształcenie
      i aktywne uczestnictwo w organizowanych naradach i szkoleniach;
    13.  ocena przestrzegania przez podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP;
    14. prowadzenie wzmożonego nadzoru nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych oraz znakowania wyrobów kosmetycznych;
    15. sprawowanie nadzoru nad żywnością genetycznie zmodyfikowaną,
      ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego znakowania;
    16. nadzór nad produktami kosmetycznymi w oparciu o obowiązujące przepisy prawne;
    17. prowadzenie działań w zakresie systemu RAPEX;
    18.  nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych;
    19. prowadzenie wzmożonego nadzoru nad jednostkami systemu oświaty
      w zakresie sprzedaży i stosowania w ramach prowadzonego żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży określonych grup środków spożywczych;
    20. rozpatrywanie interwencji składanych przez konsumentów dotyczących niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności lub niewłaściwych warunków sanitarno – higienicznych w zakładach żywieniowo – żywnościowych;
    21. wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy przekraczający granicę;
    22. wydawanie opinii i zaświadczeń co do zgodności stanu sanitarno – higienicznego zakładów z przepisami prawa lub przedsięwzięć zrealizowanych przy pomocy środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej.
{"register":{"columns":[]}}