W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

UWAGA! GRYPA PTASIA

09.02.2022

Państwowa Inspekcja Sanitarna

Nie” dla centralizacji inspekcji sanitarnych | Gazeta Lekarska

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sępólnie Kraj., w związku z odnotowaniem przypadków zakażeń ptaków hodowlanych ptasią grypą typu A(H5N1) w powiecie sępoleńskim, przypomina o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia wirusem grypy.

GRYPA PTAKÓW

Naturalnym gospodarzem wirusów grypy ptaków jest drób i dzikie ptactwo. Patogenność wirusów jest bardzo zróżnicowana – na podstawie zdolności do wywołania choroby dzieli się je zasadniczo na 2 grupy. Wysoce zjadliwe wirusy (HPAI) powodują grypę ptaków o ciężkim przebiegu, która jest ostrą chorobą ogólnoustrojową ze śmiertelnością dochodzącą do 100% u ptaków grzebiących. Do tej grupy należą niektóre podtypy H5 (np. H5N1) i H7. Wirusy HPAI mogą się namnażać w całym organizmie gospodarza i uszkadzać narządy ważne dla życia, co jest zwykle przyczyną śmierci.  
Drugą grupę tworzą liczne wirusy charakteryzujące się małą zjadliwością
(LPAI). Wywołują zwykle łagodną postać grypy ptaków z objawami ze strony układu oddechowego i pokarmowego.

Drogi zakażenia

Główną drogą zakażenia jest transmisja wirusa z drobiu na człowieka, w niemal wszystkich przypadkach podczas bliskiego, bezpośredniego kontaktu z zakażonymi zwierzętami. Ryzyko zakażenia niesie także kontakt z odchodami i wydzielinami drobiu oraz powierzchniami nimi zanieczyszczonymi, a także z surowym mięsem, pozyskanym poza nadzorem weterynaryjnym (ubój, patroszenie i porcjowanie mięsa, zwłaszcza w domowych warunkach). Dotychczas nie odnotowano zakażenia ludzi wirusem grypy ptaków drogą pokarmową.

 

Występowanie

W chwili obecnej odnotowywane są sporadyczne przypadki zachorowań u ludzi z powodu zakażenia grypy ptaków A(H5N1), do których dochodzi najczęściej w wyniku bliskiego kontaktu ludzi z chorym i martwym drobiem. Dotychczasowe dane z dochodzeń epidemiologicznych nie potwierdzają łatwej transmisji wirusa z człowieka na człowieka. Zachorowania występują w Afryce i Azji. Do tej pory nie stwierdzono zachorowań ludzi z powodu zakażenia wirusem grypy ptaków A(H5N1) w Europie. Ryzyko zakażenia człowieka wirusem grypy ptaków A(H5N1) nadal określane jest, jako niskie i występuje przede wszystkim w krajach, w których stwierdzono utrzymujące się krążenie wirusa w populacji drobiu.

Objawy zachorowania ludzi na ptasią grypę są podobne do tych spowodowanych przez zwykłą grypę, tj.:

  • gorączka
  • kaszel
  • ból gardła
  • bóle mięśniowe i stawów
  • zapalenie spojówek
  • ogólne objawy osłabienia

W ciężkich postaciach zachorowań mogą występować problemy z oddychaniem, które mogą powodować zapalenia płuc stąd nie należy lekceważyć występowania objawów szczególnie w przypadku pogorszenia stanu zdrowia.

Zasady higienicznego postępowania w profilaktyce grypy:

  • Higiena rąk
    • Myć ręce przed, w trakcie i po przygotowaniu posiłków, przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, po dotykaniu zwierząt lub odpadów pochodzących od zwierząt, gdy ręce są brudne, podczas opieki nad chorą osobą. Właściwa higiena rąk zapobiega zarówno przenoszeniu różnego rodzaju infekcji na siebie, jak i na inne osoby.
    • Myć ręce mydłem pod bieżącą wodą. W sytuacjach gdy nie jest możliwe skorzystanie z wody i mydła należy używać specjalnych środków przeznaczonych do mycia/ dezynfekcji rąk (na bazie alkoholu).
  • Wietrzyć pomieszczenia.
  • Unikać kontaktów z drobiem i dzikim ptactwem
  • Unikać kontaktu z osobami chorymi z objawami grypowymi.
  • Spożywać tylko żywność poddaną właściwej obróbce termicznej (gotowanej, pieczonej, duszonej, dobrze wysmażonej).
  • Osoby mające bezpośredni kontakt z ptactwem i produktami pochodzącymi od ptactwa (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) powinny stosować środki ochrony osobistej, w tym układu oddechowego.
  • Podczas kaszlu lub kichania zasłaniać usta i nos chusteczką lub maseczką, jeśli nie jest to możliwe należy kichać lub kasłać w zgięcie łokcia.
  • Zużyte chusteczki natychmiast po użyciu wyrzucić do zamkniętego kosza.
  • Przestrzegać zasad higieny rąk po kontakcie z wydzielinami dróg oddechowych.
  • Oddychać nosem nie ustami.
  •  Stosować się do zaleceń lekarzy.

 

Żródło:
http://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/292-grypa-ptakow
http:// https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/o-grypie-ptakow

Materiały

UWAGA! GRYPA PTASIA
UWAGA!GRYPA​_PTASIA.docx 0.04MB
{"register":{"columns":[]}}