W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Zadania:

  • sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, przestrzeganiem warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności w tym suplementów diety, żywności wzbogacanej, środków spożywczych dla określonych grup oraz nowej żywności;
  • rejestracja i zatwierdzanie zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;
  • opracowanie i realizacja planu pobierania próbek żywności i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek sanitarnych  na poziomie powiatu - na podstawie planu wojewódzkiego;
  • obsługa systemów elektronicznych EPIBAZA- moduł  „Bezpieczeństwo Żywności” oraz systemu kontroli granicznej TRACES-NT;
  • zbieranie danych, dokonywanie wstępnej analizy ryzyka oraz przekazywanie formularzy zgłoszeń i informacji do Wojewódzkiego Punktu Kontaktowego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Systemu Współpracy i Pomocy Administracyjnej AAC;
  • prowadzenie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego;
  • prowadzenie nadzoru nad importem/eksportem środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • prowadzenie nadzoru nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • nadzór nad realizacją na obszarze powiatu „Planu działania dotyczącego produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego” – reallowing w ramach Porozumienia w sprawie współdziałania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego;
  • prowadzenie działań informacyjno-edukacyjnych w celu umacniania i kształtowania właściwych postaw i zachowań prozdrowotnych, propagowania zasad racjonalnego żywienia, oraz poszerzania wiedzy z zakresu realizowanych zagadnień;
  • sporządzanie wniosków o zastosowanie kary pieniężnej i przekazywanie ich do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora w Białymstoku.
{"register":{"columns":[]}}